Wat is een Marketingplan?

Online marketing zit vol met ingewikkelde termen waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. In onze kennisbank behandelen we de meest voorkomende termen. Mis je er één? Laat het ons weten!

Marketingplan

In een marketingplan leg je de doelen vast die je online wilt bereiken. Vervolgens bepaal je welke strategiën je wilt gaan gebruiken om die doelen (kpi’s) te behalen.

Met behulp van een marketingplan zul je efficiënter werken en dus ook sneller je gestelde doelen behalen.

Een goed marketingplan zal ook worden opgesteld volgens het SMART-principe. Dit betekent dat de gestelde doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realiseerbaar en Tijdgebonden zijn.

SMART-methode

Hoe stel je een goed marketingplan op?

Het opstellen van een marketingplan volgens de SMART-methode begint met het vaststellen van de doelstellingen van het bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld het verhogen van de omzet, het vergroten van het marktaandeel of het verbeteren van de merkbeleving zijn. Vervolgens worden deze doelstellingen vertaald naar specifieke, meetbare doelen. Bijvoorbeeld, als het doel is om de omzet te verhogen, kan dit vertaald worden naar het realiseren van een omzetgroei van 10% in het eerste kwartaal van het jaar.

Een volgende stap in het opstellen van een marketingplan volgens de SMART-methode is het bepalen van de strategieën en tactieken die gebruikt zullen worden om de doelstellingen te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld het gebruik van online marketing, social media, advertenties of het organiseren van evenementen zijn. Vervolgens worden deze strategieën en tactieken vertaald naar specifieke acties en activiteiten. Bijvoorbeeld, als de strategie is om gebruik te maken van online marketing, kan dit vertaald worden naar het opzetten van een nieuwe website en het regelmatig plaatsen van updates op social media.

Een belangrijk onderdeel van een marketingplan volgens de SMART-methode is het bepalen van de benodigde middelen en budgetten. Dit kan bijvoorbeeld het aantal medewerkers dat nodig is om de activiteiten uit te voeren, de kosten voor advertenties of evenementen of het budget voor het opzetten van een nieuwe website zijn. Het is belangrijk om realistische schattingen te maken en rekening te houden met onvoorziene omstandigheden.

Meet je voortgang

Een marketingplan volgens de SMART-methode moet ook een systeem voor het meten van de voortgang en het behalen van de doelstellingen bevatten. Dit kan bijvoorbeeld het bijhouden van de omzet, het bijhouden van het aantal bezoekers op de website of het aantal reacties op social media zijn. Door de voortgang te meten, kan het bedrijf bijsturen en zonodig aanpassingen maken aan de strategieën en tactieken om ervoor te zorgen dat de doelstellingen worden bereikt.

Maak een tijdlijn

Het is ook belangrijk om een tijdlijn op te stellen voor het uitvoeren van de activiteiten en het behalen van de doelstellingen. Dit helpt om de voortgang te volgen en ervoor te zorgen dat alles op tijd wordt uitgevoerd. Bovendien kan een tijdlijn ook helpen bij het plannen van het budget en het bepalen van prioriteiten.

Tot slot is het belangrijk om een marketingplan volgens de SMART-methode regelmatig te evalueren en bij te sturen. Dit kan bijvoorbeeld aan het einde van elk kwartaal of jaar gebeuren. Door de resultaten te analyseren en te vergelijken met de doelstellingen, kan het bedrijf zien wat er goed is gegaan en wat verbeterd kan worden. Op basis hiervan kan het marketingplan aangepast worden om ervoor te zorgen dat het blijft voldoen aan de veranderende behoeften van het bedrijf en de markt.

Een goed online marketing bureau zal jou zeker op al deze zaken wijzen en hierbij kunnen helpen.

Wie weet ben jij binnenkort bovenaan in Google te vinden met jouw bedrijf 😉

Begrippenlijst

Onlinemarketingjargon simpel uitgelegd

VRAAG EEN GRATIS SEO SCAN AAN!

Hoe maak je jouw website beter vindbaar in Google?
Vraag NÚ onze gratis SEO Scan aan en ontdek
wat je moet doen om topposities te bereiken!

Wij checken hoe jouw website presteert & geven tips wat je kunt verbeteren.
Interesse? Vul je gegevens in en we gaan snel voor je aan de slag.
Waarde: € 299,-. Nu voor nop.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten?

Dompel jezelf onder in onze knowledge base.

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

U

Y