Wat is een API?

Online marketing zit vol met ingewikkelde termen waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. In onze kennisbank behandelen we de meest voorkomende termen. Mis je er één? Laat het ons weten!

Wat is een API?

Een API (Application Programming Interface) is een set van regels en standaarden die wordt gebruikt om software-componenten met elkaar te laten communiceren.

Het stelt ontwikkelaars in staat om functionaliteit van een andere applicatie te gebruiken in hun eigen software, zonder dat ze de broncode hiervan hoeven te kennen. Dit kan bijvoorbeeld een web-based API zijn, waarbij de ontwikkelaar een aanvraag doet via HTTP en een antwoord in een bepaald formaat, zoals JSON of XML, ontvangt.

Wat doet een API?

Een API maakt het mogelijk om data en functionaliteit van een andere applicatie te gebruiken in een eigen software-project. Hierdoor kunnen ontwikkelaars hun eigen software sneller en efficiënter bouwen, door gebruik te maken van bestaande functionaliteit in plaats van het opnieuw te moeten ontwikkelen.

Ook kan een API het mogelijk maken om verschillende systemen met elkaar te integreren, zoals een webshop met een betalingsprovider. Dit kan bijvoorbeeld d.m.v. een API key, een unieke identifier die de ontwikkelaar gebruikt om toegang te krijgen tot de API.

Hoe werkt een API?

Een API werkt door middel van aanroepen van een specifieke URL, waarbij data wordt opgevraagd of verstuurd. De API geeft vervolgens een antwoord in een bepaald formaat, zoals JSON of XML. Ontwikkelaars kunnen de API aanroepen door gebruik te maken van specifieke libraries of door zelf code te schrijven die de aanroepen uitvoert. Er zijn verschillende soorten APIs, zoals web-based APIs en operating system APIs.

Een web-based API werkt via HTTP-protocol, terwijl een operating system API direct toegang geeft tot de functionaliteit van het besturingssysteem. Bovendien, veel APIs zijn nu beschikbaar via een RESTful architectuur, waarbij de API-aanroepen gebaseerd zijn op de principes van REST (Representational State Transfer). Dit maakt de API’s eenvoudiger te begrijpen en te gebruiken voor ontwikkelaars.

Begrippenlijst

Onlinemarketingjargon simpel uitgelegd

VRAAG EEN GRATIS SEO SCAN AAN!

Hoe maak je jouw website beter vindbaar in Google?
Vraag NÚ onze gratis SEO Scan aan en ontdek
wat je moet doen om topposities te bereiken!

Wij checken hoe jouw website presteert & geven tips wat je kunt verbeteren.
Interesse? Vul je gegevens in en we gaan snel voor je aan de slag.
Waarde: € 299,-. Nu voor nop.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten?

Dompel jezelf onder in onze knowledge base.

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

U

Y