Wat is Javascript?

Online marketing zit vol met ingewikkelde termen waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. In onze kennisbank behandelen we de meest voorkomende termen. Mis je er één? Laat het ons weten!

Javascript

JavaScript is een programmeertaal die voornamelijk wordt gebruikt om interactiviteit en dynamiek toe te voegen aan websites. Het is een objectgeoriënteerde taal die gebruikt kan worden om allerlei soorten programma’s te schrijven, zoals webapplicaties, games en mobiele apps.

Met JavaScript kun je bijvoorbeeld elementen op een webpagina aanpassen zonder de pagina te hoeven herladen, zoals het veranderen van de inhoud van een tekstveld of het laten verschijnen van een pop-upbericht. Je kunt ook interacties met de gebruiker detecteren, zoals het aanpassen van de pagina op basis van het gedrag van de gebruiker, zoals het klikken op een knop of het bewegen van de muis.

JavaScript wordt vaak gebruikt in combinatie met HTML en CSS. HTML bepaalt de structuur van de pagina en CSS bepaalt hoe de elementen op de pagina eruit zien, terwijl JavaScript de interactiviteit en de logica toevoegt. Je kunt JavaScript ook gebruiken om data op te halen van een server en deze te verwerken op de pagina, wat het mogelijk maakt om webapplicaties te bouwen die gebruikmaken van realtime data.

Hoe kun je Javascript gebruiken?

Er zijn verschillende manieren om JavaScript te gebruiken op een webpagina. Zo kun je JavaScript-code direct in de HTML-code opnemen, door middel van de “script”-tag. Je kunt ook een apart JavaScript-bestand maken en dit bestand koppelen aan je HTML-pagina’s via een “script”-element in de “head”-sectie of het “body”-gedeelte van de HTML-pagina.

JavaScript is een veelgebruikte taal in de wereld van webontwikkeling en wordt ondersteund door alle moderne webbrowsers. Het is een krachtig hulpmiddel om de interactiviteit en de functionaliteit van websites en webapplicaties te verhogen.