Wat is caching?

Online marketing zit vol met ingewikkelde termen waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. In onze kennisbank behandelen we de meest voorkomende termen. Mis je er één? Laat het ons weten!

Caching

Caching in websites verwijst naar het opslaan van veelgebruikte gegevens op een tijdelijke opslaglocatie, ook wel een cache genoemd, om de tijd te verkorten die nodig is om de gegevens van de server op te halen. Dit kan de prestaties en snelheid van een website aanzienlijk verbeteren, omdat de gegevens niet bij elke toegang van de server hoeven te worden opgehaald.

Soorten caching

Caching kan op verschillende manieren worden geïmplementeerd, waaronder caching aan de serverzijde, caching aan de clientzijde en browsercaching. Server-side caching houdt in dat gegevens op de server zelf worden opgeslagen, zodat meerdere gebruikers er snel toegang toe hebben. Client-side caching omvat het opslaan van gegevens op het apparaat van de gebruiker, zoals een browsercache, die kan worden geopend zonder deze telkens van de server te hoeven ophalen. Browsercache houdt in dat veelgebruikte gegevens in de webbrowser van de gebruiker worden opgeslagen, zodat deze kunnen worden geopend zonder dat deze telkens van de server moeten worden opgehaald.

Waarom caching?

Caching kan de prestaties van een website op verschillende manieren verbeteren. Ten eerste vermindert het de hoeveelheid gegevens die van de server moet worden opgehaald, wat de werklast op de server kan verminderen en de algehele prestaties kan verbeteren. Ten tweede vermindert het de hoeveelheid tijd die nodig is om gegevens op te halen, wat de gebruikerservaring kan verbeteren door snellere laadtijden voor pagina’s en inhoud te bieden. Ten slotte kan caching de hoeveelheid bandbreedte verminderen die nodig is om toegang te krijgen tot de website, wat vooral handig kan zijn voor websites met veel verkeer.

Welke gegevens cachen?

Om caching effectief te implementeren, is het belangrijk om zorgvuldig na te denken over de soorten gegevens die in de cache worden opgeslagen en hoe vaak deze worden geopend. Het cachen van statische gegevens, zoals afbeeldingen en video’s, kan bijzonder effectief zijn, omdat deze gegevens niet vaak veranderen en snel vanuit de cache kunnen worden benaderd. Het cachen van dynamische gegevens, zoals door gebruikers gegenereerde inhoud, kan een grotere uitdaging zijn, omdat deze waarschijnlijk vaker zal veranderen en vaker updates van de cache vereist.

Over het algemeen is caching een waardevol hulpmiddel om de prestaties en snelheid van een website te verbeteren en kan het aanzienlijke voordelen opleveren voor zowel gebruikers als website-eigenaren. Door zorgvuldig caching-strategieën te implementeren, kunnen websites hun prestaties verbeteren en een betere gebruikerservaring bieden, terwijl ze ook de werkdruk op servers verminderen en de bandbreedtevereisten verminderen.