Vergeet Sparrow, de naam is ‘Bard’: Google’s antwoord op chatbot ChatGPT. Het is een kwestie van weken – of hooguit maanden – voordat deze AI-technologie onderdeel wordt van Google’s zoekmachine. Wat weten we tot nu toe?
Bard wordt aangedreven door het experimentele taalmodel LaMDA (Language Model for Dialogue Applications). Een kleine groep gebruikers test het model inmiddels al enkele maanden.
In een blogpost zei Sundar Pichai, CEO van Google, dat de zoekmachine van het bedrijf zeer binnenkort kunstmatige intelligentie-toepassingen zal hebben die complexe informatie simpel kan aanbieden.
Onstuitbare opmars van AI
OpenAI – een kleine start-up uit San Francisco – deed de wereld eind 2022 verbazen met de introductie van ChatGPT. Sindsdien is er een race gaande om deze technologie toe te passen in allerlei producten.
Google is slechts één van de vele bedrijven die zich bezighoudt met het ontwikkelen en testen van een nieuw soort chatbot, die op bijna elk onderwerp en elke vraag kan reageren.
Code rood
Maar de technologie heeft gebreken. Omdat de chatbots hun vaardigheden leren door enorme hoeveelheden tekst op internet te analyseren, kunnen ze geen onderscheid maken tussen feit en fictie en kunnen ze teksten genereren die bevooroordeeld zijn ten opzichte van bijvoorbeeld vrouwen of bepaalde rassen.
Google heeft daarom lang geaarzeld om deze technologie aan het publiek vrij te geven. Maar die voorzichtigheid begon snel af te brokkelen, toen ChatGPT zijn intrede deed en in no time miljoenen gebruikers kreeg. Het was ‘code rood’ op de burelen van Google en er wordt nu alles op alles gezet om snel met de release van eigen A.I.-producten te komen.
Google wil dit jaar meer dan 20 A.I.-producten en features introduceren, met de zoekmachinefuncties in de frontlinie. Bard zal een ‘lichtere’ versie van LaMDA zijn, waarmee het bedrijf de technologie tegen lagere kosten zou kunnen aanbieden dan ChatGPT.
Hyperintelligente chatbots
Chatbots worden getraind om te communiceren met mensen, waarbij ze kunnen putten uit een enorme bron van informatie. Ze praten niet exact zoals wij, maar ze worden er wel steeds beter in.
En ze kunnen een gigantische hoeveelheid digitale informatie genereren die in vrijwel elke vorm kan worden toegepast, zoals tweets, blogposts, artikelen, poëzie en zelfs programmeertaal.
Dankzij meer dan 10 jaar onderzoek door bedrijven als Google, OpenAI en Meta staan we met de introductie van hyperintelligente chatbots aan de vooravond van een duizelingwekkende verandering in de manier waarop computersoftware wordt gebouwd, gebruikt en bediend.
Bard en de invloed op SEO
Zoekmachines zoals Google Search en Microsoft Bing zullen een grote verandering ondergaan. Hoe die er precies zal gaan uitzien en wat het effect zal zijn, is afwachten. Maar het zou zomaar eens een enorme invloed kunnen hebben op de bezoekersaantallen van miljoenen websites.
Want waarom zou je nog doorklikken als een zoekmachine het antwoord op je vraag direct geeft? Iets wat deels al gebeurt sinds de introductie van Rich Snippets. Het SEO-speelveld zou de komende jaren weleens een ingrijpende verandering kunnen ondergaan.