Vanaf 29 november 2022 is PHP 8 de standaard voor WordPress-websites. Deze nieuwe versie is een grote update en heeft consequenties voor jouw website. In deze blog lees je wat je moet doen om je website veilig te houden.
[toc]
PHP?
Hoe zit het ook alweer met PHP? PHP is een programmeertaal die door veel Content Management Systemen (CMS) wordt gebruikt. Bijna 80% van alle websites draait – vrijwel volledig – op de programmeertaal PHP. Voorbeelden zijn WordPress, Joomla en Drupal.
PHP is een zogenaamde ‘serverside-language’. Dat betekent dat het op de server draait waar jouw website is gehost. Als iemand jouw website bezoekt, legt zijn/haar browser (bijvoorbeeld Google Chrome, Microsoft Edge, Safari, etc.) contact met de server waarop je website staat.
De PHP-code genereert vervolgens een (html-)webpagina die naar de bezoeker wordt gestuurd. Die PHP-taal is open source: wereldwijd werken developers er voortdurend aan om die programmeertaal verder te verbeteren.
De nieuwste versie kwam uit in november 2020 en is PHP 8. Dit is een ‘major update’ met veel technische verbeteringen ten opzichte van eerdere versies. Een daarvan is dat het websites véél sneller maakt dan voorganger PHP 7.
Wat zijn de voordelen van PHP 8?
Eén van de belangrijkste argumenten voor een overstap is de veiligheid van je website. Oudere PHP-versie zullen steeds meer beveiligingsrisico’s gaan lopen. Met PHP 8 kun je erop vertrouwen dat fouten en beveiligingsproblemen zo snel mogelijk worden opgelost.
Een ander belangrijk argument voor de overstap naar PHP 8 noemden we ook al even: de snelheid van je website zal er aanzienlijk door verbeteren. Dit komt mede door de introductie van de JIT (Just-In-Time) Compiler, die ervoor zorgt dat complexe code sneller kan worden uitgevoerd. Wil je dieper onder de motorkap van PHP 8 kijken? Bekijk meer technische specificaties van PHP 8.
Maar nu komt het.
Vanaf november 2022 worden PHP 7-versies niet langer bijgewerkt. PHP 8 is vanaf dat moment dé nieuwe standaard. Echter, om jouw WordPress-website op PHP 8 te laten draaien moet alle PHP-code in jouw WordPress-website compatible zijn met deze nieuwe versie. Jouw website moet dus kunnen communiceren met deze nieuwe PHP-versie.
Hoe kan ik overstappen naar PHP 8?
De meeste websites draaien nu nog op PHP 7.4 (of een oudere versie). Deze versie wordt actief ondersteund tot 28 november 2022 en PHP-developers besteden tot dat moment aandacht aan ‘kritieke beveiligingsproblemen’ (critical security issues).
Daarna is het PHP 8 dat de klok slaat en zal PHP 7.4 niet meer worden bijgewerkt. Het gevolg?
Jouw website kan mogelijk veiligheidsrisico’s gaan lopen. Wil je dat voorkomen? Dan zul je vóór 28 november je voorbereidingen moeten treffen voor een overstap naar PHP 8.
Zorg vóórdat je overstapt dat je website op de nieuwste WordPress-software draait en dat alle plugins zijn geüpdatet. En test eerst!
Is jouw website PHP 8-ready?
Wil je de overstap naar PHP 8 maken, dan moet je een aantal zaken voorbereiden:
- Zorg dat je website op de nieuwste WordPress-software draait
- Zorg dat je alle plugins hebt bijgewerkt naar de meest recente versie
- Werk in een testomgeving voordat je overstapt
Heb jij toegang tot het adminpanel van jouw website? Dan heb je in veel gevallen de mogelijkheid om zelf de PHP-versie te selecteren waarop je je website wilt laten draaien.
Staat PHP 8 ertussen? Dan kun je dus al switchen. Heb je echter weinig ervaring op dit gebied, dan raden we je deze optie af.
Wil je het toch proberen en gaat het mis, dan kun je je website weer terugzetten naar de oude PHP-versie. Je website zou dan weer moeten werken.
Is jouw website gebouwd door een webbureau of webdeveloper? Vraag dan of jouw website klaar is voor de update en wanneer jouw website zal worden overgezet naar PHP 8.
Hulp nodig? Neem gerust contact met ons op.
Wanneer stapt PONCK over naar PHP 8?
Wij zullen websites die we in beheer hebben vanaf eind november/begin december 2022 gefaseerd gaan overzetten naar PHP 8. Klanten krijgen hierover persoonlijk bericht.
Heb je vragen over PHP 8 en de gevolgen voor jouw WordPress-website? Laat het ons weten.