Google Analytics verzamelt geen IP-adressen meer

data-collection-google-analytics

Leestijd: 2 minuten

|
Auteur:
|
|

Google heeft in een persbericht aangekondigd dat het stopt met het verzamelen van IP-adressen. Het bedrijf lag de afgelopen maanden onder vuur, omdat het verzamelen van deze data in strijd zou zijn met privacywetgeving.

De mededeling wordt gedaan in een bericht over de nieuwe versie van Google Analytics, namelijk GA-4, die in juli 2023 definitief Universal Analytics zal vervangen. Daarover verderop in dit bericht meer. Google stelt dat Google Analytics 4 is ontworpen met privacy als uitgangspunt om zowel gebruikers als hun klanten een betere ervaring te geven.

Importantly, Google Analytics 4 will also no longer store IP addresses. These solutions and controls are especially necessary in today’s international data privacy landscape, where users are increasingly expecting more privacy protections and control over their data.

Het verzamelen en opslaan van IP-adressen door Google Analytics is al enkele maanden onderwerp van gesprek. Er ontstond commotie nadat de privacytoezichthouder in Oostenrijk had geconstateerd dat Google’s werkwijze in strijd is met de AVG-wetgeving.

[toc]

Onrechtmatig

Google zou onrechtmatig IP-adressen opslaan en deze naar de VS doorsturen. Sinds het Europees Hof het Privacy Shield – een regeling waarmee de Europese Commissie toestemming geeft voor het doorgeven van persoonsgegevens naar de VS – nietig heeft verklaard, mogen persoonsgegevens uit de Europese Unie niet meer zomaar naar de VS worden verstuurd. Inmiddels lopen in meerdere landen, waaronder Nederland, onderzoeken naar de werkwijze van Google. Of de beslissing om niet langer IP-adressen te verzamelen, verband houdt met deze onderzoeken, heeft Google niet bekendgemaakt. Ook is niet precies duidelijk wanneer de wijziging ingaat.

Universal Analytics stopt

In hetzelfde bericht maakt Google bekend dat het gaat stoppen met Universal Analytics. Dit was jarenlang de standaardsoftware om gebruikersgegevens op de website te meten. Wie vóór oktober 2020 Analytics heeft gekoppeld met z’n website, maakt nog gebruik van de oude versie. Opvolger GA-4 gebruikt niet alleen cookies, maar ook een event-gebaseerd datamodel voor crossplatform gebruikersgedrag. Voorlopig blijft Universal Analytics nog gewoon werken. Pas op 1 juli 2023 stopt het oudere systeem met het verwerken van nieuwe hits en moeten gebruikers echt over naar het nieuwe systeem. Gebruikers houden daarna nog zes maanden toegang tot oude gegevens.

Ben je klant van PONCK en maakt jouw website nog gebruik van Universal Analytics? Geef ons een seintje. We zetten jouw website dan kosteloos over op GA-4.

Bekijk hier onze speciale ICE-pagina.

Deel dit bericht!

Wie heeft dit bericht geschreven?

Wil je meer informatie, een antwoord op je vragen over online marketing of een offerte opvragen? Drop a line.