Wat is Google Analytics 4 (en wanneer stap je over)?

Google-Analytics-4-H

Leestijd: 5 minuten

|
Auteur:
|
|

Google Analytics 4 is een belangrijke tool om inzicht te krijgen in de prestaties van je website. Het geeft je echt een schat aan informatie. En dus is het bijzonder waardevol voor je bedrijf.

Google Analytics 4 (GA4) is de nieuwe versie van Universal Analytics. Ben jij nieuwsgierig wat deze nieuwe versie inhoudt en wat het betekent voor jouw bedrijf? Lees dan verder.

[toc]

Wat is Google Analytics 4?

Google Analytics 4 is de nieuwste versie van Google Analytics en een onmisbare tool om de resultaten van je website en je marketingactiviteiten te meten en te analyseren. Deze opvolger van de Universal Analytics geeft je onder andere inzicht in de volgende gegevens:

 • De belangrijkste cijfers met betrekking tot bezoekersaantallen en tijd die bezoekers doorbrengen op je website
 • De herkomst van je bezoekers: via welke kanalen komen ze op je website terecht?
 • De pagina’s van je website die het best bezocht worden – en welke juist niet zo goed.
 • Welke doelen en conversies je bereikt via welke pagina’s
 • En véél meer

Hé, maar dat klinkt bekend. Dat kun je met Universal Analytics toch ook allemaal meten? Klopt. Toch heeft Google Analytics 4 een aantal belangrijke voordelen. In Universal Analytics moest je bijvoorbeeld verschillende properties aanmaken voor de resultaten van je website en je app. In Google Analytics 4 is dat verleden tijd; alle data komen in dezelfde property terecht, waardoor je jouw data beter kunt analyseren. Maar er zijn meer voordelen!

Wat zijn de voordelen van Google Analytics 4?

Naast het bundelen van website- en appdata in één property zijn er meer voordelen. We zetten de belangrijkste vijf voor je op een rij:

1. Betere voorspellingen

De artificiële intelligentie die Google gebruikt, wordt steeds geavanceerder. Daarmee kan Google Analytics 4 ook voorspellingen doen over de vraag naar bepaalde producten en zelfs voorspellen hoeveel omzet je kunt verwachten. Ook kan de tool je helpen om nieuwe doelgroepen aan te boren.

2. Bye bye bouncerate

De bouncerate – een percentage dat aangeeft hoeveel websitebezoekers je website weer verlaten na een bezoek aan slechts één webpagina – vervalt in Google Analytics 4. In plaats daarvan komt de factor ‘betrokkenheid’. Het idee erachter: een bezoeker die slechts één pagina bezoekt, hoeft geen ‘negatieve’ bezoeker te zijn. Bij het meten van betrokkenheid kijkt Google Analytics 4 of:

 • een bezoeker overgaat tot een conversie
 • een bezoeker meerdere pagina’s bekijkt
 • een bezoeker langer dan 10 seconden op je website blijft

3. Gebruiker voortaan beter te volgen

Iemand die je website bezoekt, komt mogelijk via verschillende apparaten (smartphone, desktop thuis/kantoor, tablet) en/of kanalen diverse keren binnen. Google is steeds beter in staat om deze personen te herkennen. In Google Analytics 4 worden gegevens van dezelfde persoon gebundeld tot één gebruikerstraject. Zo kun je een anonieme gebruiker makkelijker volgen als hij via verschillende apparaten/platforms binnenkomt.

4. Nieuwe rapportages

Wil je je data opvragen in een overzichtelijke rapportage? Dat kon en kan nog steeds in Google Analytics 4. Maar de nieuwe versie pakt het anders aan. Google Analytics 4 geeft je een beperkt aantal overzichtsrapporten – in tegenstelling tot de waslijst aan rapportages die Universal Analytics aanbood. Dat houdt het overzichtelijker, alhoewel het voor de incidentele gebruiker nog altijd even zoeken is hoe je sommige data tevoorschijn tovert. Wil je een stap verder gaan met je analyses, dan is er de tool ‘Analyse’, waarmee je meer gedetailleerde rapporten kunt maken.

5. Zoeken en wél vinden

De zoekfunctie in Google Analytics 4 is een flinke verbetering ten opzichte van de vorige versie. Dat komt doordat de zoekbalk anticipeert terwijl je een vraag intypt. Typ je ‘Welke’ in, dan verschijnt al de vraag: ‘Welke van mijn pagina’s en schermen worden het meest bekeken?’ Ook wordt een lijst met alternatieve zoekopdrachten in de dropdown gepresenteerd. Zo vind je dus sneller je weg naar een antwoord op jouw vraag. Zoeken en wel vinden (GA4)

Heb je Google Analytics 4 nodig?

Ja en nee. Voorlopig kun je nog wel even vooruit met Universal Analytics. Toch raden we je aan om je voor te bereiden op een overstap naar Google Analytics 4. Er komt een moment dat je de overstap zal móeten maken. Wellicht duurt dat nog een aantal jaar. Maar als het zover is, zul je geen data uit het verleden meer kunnen raadplegen, omdat deze niet meer toegankelijk zijn. Door nu al data te gaan verzamelen met GA4, behoud je straks toegang tot de gegevens die je nu al bent gaan opbouwen. Bovendien geeft het je de mogelijkheid om thuis te raken in de nieuwe omgeving, terwijl je nog toegang hebt tot de oude interface. Je hebt nu dus ruimschoots de tijd om te oefenen en kan altijd terugvallen op de oude omgeving. Handig toch?

Hoe installeer je Google Analytics 4?

Het opzetten van Google Analytics 4 is zogezegd een piece of cake. Als je nog geen Google Analytics-account hebt, maak je er eerst een aan (dat doe je zo). Als je daarna een nieuwe property aanmaakt, is dat standaard een Google Analytics 4-property. Upgraden is dus niet nodig. Heb je al wel een Google Analytics-account en maak je gebruik van een Universal Analytics-property? Doorloop dan de volgende stappen:

 • Ga naar het beheerdersmenu van je account en klik onder ‘Property’ op ‘Instelassistent voor GA4’.
 • Klik op de button ‘Aan de slag’ onder het kopje ‘Ik wil een nieuwe Google Analytics 4-property maken
 • Er verschijnt een pop-upvenster met uitleg wat er gaat gebeuren. Klik op de button ‘Property maken’
 • Voilà, je hebt een Google Analytics 4-property aangemaakt en kunt deze nu verder configureren. Klik op ‘Uw GA4-property bekijken’ voor verdere informatie en mogelijkheden. Je kunt deze ook op een later moment verder instellen.

 

Hoe koppel je Google Analytics 4 aan jouw website?

Kijk, je bent al een heel eind gekomen. Je hebt een nieuwe property aangemaakt, maar Google Analytics 4 kan nog geen data van je website uitlezen. Het is dus tijd om een trackingcode op je website te plaatsen. Dat kan op verschillende manieren:

 1. Voeg een Google Analytics 4-trackingcode toe aan je website. Dat kun je doen door de code rechtstreeks toe te voegen aan de code van je website of – in het geval van een WordPresswebsite door deze plugin of deze plugin te gebruiken. Ons devies: als je geen plugin nodig hebt, niet gebruiken. Een plugin maakt je website doorgaans trager. Then again: als je geen flauw idee hebt hoe je het anders moet fixen, is een plugin wel zo makkelijk.
 2. Gebruik Google Tag Manager. De Google Tag Manager-code hoef je maar eenmalig te installeren op je website, daarna regel je in principe alles binnen de Google Tag Manager-omgeving en kun je dus ook allerlei andere trackingcodes installeren. Denk aan trackingcodes van sociale media als Facebook, LinkedIn, Twitter of de trackingcode van MailChimp.

Meer weten?

Wil je meer weten over het gebruik van Google Analytics 4 of heb je hulp nodig bij de overstap? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

 

Deel dit bericht!

Wie heeft dit bericht geschreven?

Wil je meer informatie, een antwoord op je vragen over online marketing of een offerte opvragen? Drop a line.