Waarom je nú moet overstappen naar Google Analytics 4

Overstappen naar Google Analytics 4

Gebruik jij nog Universal Analytics voor het meten van data van je website? Dan is nú het moment om in actie te komen. Vanaf 1 juli 2023 stopt Google namelijk met het verzamelen van gegevens via Universal Analytics. Zorg dat je dit op tijd hebt geregeld om gegevensverlies te voorkomen!

Google Analytics 4 (GA4) is de nieuwe versie van Universal Analytics. We schreven vorig jaar al een blog over GA4 en wat de veranderingen zijn. Wil je geen gegevens missen en overstappen naar Google Analytics 4? Wij leggen je in deze blog precies uit wat je moet doen.

Wat is Google Analytics 4?

Google Analytics 4 is de nieuwste versie van Google Analytics en een onmisbare tool om de resultaten van je website en je marketingactiviteiten te meten en te analyseren. Deze opvolger van de Universal Analytics geeft je onder andere inzicht in de volgende gegevens:

  • De belangrijkste cijfers met betrekking tot bezoekersaantallen en tijd die bezoekers doorbrengen op je website
  • De herkomst van je bezoekers: via welke kanalen komen ze op je website terecht?
  • De pagina’s van je website die het best bezocht worden – en welke juist niet zo goed.
  • Welke doelen en conversies je bereikt via welke pagina’s
  • En véél meer

Hé, maar dat klinkt bekend. Dat kun je met Universal Analytics toch ook allemaal meten?

Klopt.

Toch heeft Google Analytics 4 een aantal belangrijke voordelen. In Universal Analytics moest je bijvoorbeeld verschillende properties aanmaken voor de resultaten van je website en je app. In Google Analytics 4 is dat verleden tijd; alle data komen in dezelfde property terecht, waardoor je jouw data beter kunt analyseren.

Overstappen naar Google Analytics 4 – wat moet ik doen?

Er zijn eigenlijk twee mogelijkheden. Je maakt handmatig een GA4-property aan of… je doet helemaal niks.

Als je zelf niet handmatig een GA4-property aanmaakt vóór 1 juli 2023 doet Google dat automatisch voor je.

⚠️ Puntje van aandacht. Google raadt dit zelf af. 👇

Google Analytics handmatig overstappen

Waarom? De metingen in Universal Analytics zijn niet 100% te vergelijken met die in Google Analytics 4.

Ons advies over Google Analytics 4:
Zorg dat je de overstap zelf regelt en laat dit niet door Google doen. Heb je geen idee hoe? Schakel een bureau met expertise in op dit gebied 😉.

Wil je niet dat Google jouw Universal Analytics automatisch overzet, dan zul je je moeten afmelden. Dat kun je doen in de instelassistent voor GA4.

Automatisch overstappen naar GA4

Hoe installeer je Google Analytics 4?

Het opzetten van Google Analytics 4 is zogezegd een piece of cake. Als je nog geen Google Analytics-account hebt, maak je er eerst een aan (dat doe je zo). Als je daarna een nieuwe property aanmaakt, is dat standaard een Google Analytics 4-property. Upgraden is dus niet nodig. Heb je al wel een Google Analytics-account en maak je gebruik van een Universal Analytics-property? Doorloop dan de volgende stappen:

  • Ga naar het beheerdersmenu van je account en klik onder ‘Property’ op ‘Instelassistent voor GA4’.
  • Klik op de button ‘Aan de slag’ onder het kopje ‘Ik wil een nieuwe Google Analytics 4-property maken
  • Er verschijnt een pop-upvenster met uitleg wat er gaat gebeuren. Klik op de button ‘Property maken’
  • Voilà, je hebt een Google Analytics 4-property aangemaakt en kunt deze nu verder configureren. Klik op ‘Uw GA4-property bekijken’ voor verdere informatie en mogelijkheden. Je kunt deze ook op een later moment verder instellen.
Google Analytics 4 instelassistent

De verdere configuratie van je account is van belang om ervoor te zorgen dat je alle instellingen weer goed hebt staan. Als je Google Tag Manager gebruikt, dan zul je ook hier aanpassingen moet doen om gebeurtenissen (ook wel: Events) te blijven tracken. Heb je hier zelf geen kaas van gegeten? Dan helpen wij je graag verder.

Extra tips voor het overstappen naar Google analytics 4

Wil je meer weten over het overstappen van Universal Analytics naar Google Analytics 4 dan heeft Google daar zelf ook een stappenplan voor op hun website staan.

Wil je meer informatie over de automatische koppelingen van Universal Analytics naar GA4? Dan vind je die op deze pagina UA -> GA4.

Google Analytics-migratie uitbesteden

Lees je dit en heb je nog steeds geen idee wat je moet doen? Het kan soms best een spannende stap zijn om zelf zo’n migratie van UA naar GA4 te doen. Als je het echt niet ziet zitten, dan kun je je hier altijd bij laten helpen.

Wij staan we voor je klaar!

Deel dit bericht!

Wie heeft dit bericht geschreven?

Wil je meer informatie, een antwoord op je vragen over online marketing of een offerte opvragen? Drop a line.