Do’s en Don’ts van webdesign

Leestijd: 5 minuten

|
Auteur:
|
|

Bij het maken van een website komen genoeg dingen kijken. Maar wat zijn nu de echte Do’s en Don’ts bij het realiseren hiervan? We nemen je mee.

DO: Zorg voor een duidelijke en intuïtieve navigatie

Het is essentieel dat bezoekers in één oogopslag kunnen zien waar ze moeten zijn op je website. Dit begint met het opzetten van een goede websitestructuur. Door logische categorieën en subcategorieën te gebruiken, kunnen gebruikers snel vinden wat ze zoeken.

Ook is het nuttig om een zoekfunctie toe te voegen, waarmee gebruikers direct kunnen zoeken naar specifieke producten of informatie.

Het gebruik van breadcrumbs (broodkruimelnavigatie) helpt bezoekers hun weg terug te vinden en geeft inzicht in de hiërarchie van de site. Ook zijn een vaste navigatiebalk en een overzichtelijk menu cruciaal voor een goede gebruikerservaring.

DO: Maak je website responsive

In het verleden werden websites voornamelijk op computers bezocht, maar tegenwoordig gebeurt dit steeds vaker op mobiele telefoons en tablets. Statistieken tonen aan dat een ruime meerderheid van de gebruikers websites bezoekt via mobiele apparaten (55-60% tegenover 40-45% op desktop). Daarom is het essentieel dat je website er niet alleen goed uitziet op een klein scherm, maar ook soepel functioneert.

Het ontwerpprincipe “Mobile First” betekent dat je begint met het ontwerpen voor mobiele apparaten en vervolgens uitbreidt naar grotere schermen. Dit zorgt voor een betere gebruikerservaring en voorkomt frustratie bij je bezoekers. In onze kennisbank gaan we dieper in op Responsive Design. Hulp nodig? Wij helpen je graag.

DO: Een samenhangend ontwerp hebben

Een consistent thema en stijl door je hele website is cruciaal. Gebruikers waarderen herkenbaarheid en dit helpt hen om zich sneller met jouw merk te verbinden. Een samenhangend ontwerp zorgt voor een professionele uitstraling en bevordert de gebruikservaring.

Een samenhangend ontwerp draagt daarnaast bij aan een positieve eerste indruk en bouwt vertrouwen op bij je bezoekers. Het maakt je website ook gebruiksvriendelijker, omdat gebruikers weten wat ze kunnen verwachten en gemakkelijker door je site kunnen navigeren. Het is ook belangrijk om ‘echte’ beelden te gebruiken, in plaats van overduidelijke stockbeelden. Dit zorgt voor vertrouwen bij je bezoekers.

Weet je niet waar je moet beginnen? Onze designers kunnen jou helpen met een professioneel webdesign.

→ DO: Maak je website toegankelijk en functioneel

Het is belangrijk dat je website bruikbaar is voor iedereen, inclusief mensen met een beperking. Toegankelijkheid verbetert niet alleen de ervaring voor deze gebruikers, maar kan ook je SEO-resultaten positief beïnvloeden. De richtlijnen van de World Wide Web Consortium (W3C) zijn een uitstekende referentie voor het voldoen aan toegankelijkheidsstandaarden.

Toegankelijkheid zorgt ervoor dat je website inclusiever is, waardoor je bereik vergroot en je website gebruiksvriendelijker wordt voor iedereen. Zoekmachines belonen websites die aan toegankelijkheidsstandaarden voldoen, wat kan resulteren in betere zoekresultaten en een breder publiek.

Onze eigen website is natuurlijk ook toegankelijk. Klik op het icoon links onderin en bekijk alle opties!

Toegankelijkheid gaat verder dan alleen rekening houden met mensen met een beperking; het staat ook voor een gebruiksvriendelijke website. Dit betekent dat alles soepel en logisch moet werken, zodat gebruikers moeiteloos hun weg vinden naar de gewenste pagina of informatie. Het uitvoeren van gebruikerstesten is hierbij essentieel. Door je website te testen met echte gebruikers voordat deze live gaat, krijg je waardevolle inzichten in wat goed werkt en wat verbeterd kan worden.

× DON’T: Lange teksten

Bij het schrijven van webteksten is het verleidelijk om te veel details te geven. Probeer je teksten echter zo kort en bondig mogelijk te houden. Gebruikers blijven gemiddeld maar een beperkte tijd op een pagina (tussen de 45-60 seconden) en verliezen snel hun interesse als ze door lange stukken tekst moeten ploeteren.

Op mobiele apparaten kan het scrollen door lange teksten bovendien vervelend zijn, wat de gebruikerservaring negatief beïnvloedt.

SEO (zoekmachine optimalisatie) is belangrijk, maar vergeet niet dat gebruiksvriendelijkheid en leesbaarheid uiteindelijk zorgen voor een betere gebruikerservaring en hogere conversieratio. Zoekmachines waarderen ook content die goed gestructureerd en waardevol is voor de lezer, dus het is mogelijk om een balans te vinden tussen SEO en een prettige leeservaring.

Houd dus altijd in je achterhoofd dat je content maakt die waardevol is voor de lezer (helpful content). Dit is iets wat Google steeds belangrijker vindt en ook een grote rankfactor is. Je schrijft dus voor de gebruiker en niet voor de zoekmachine.

Wil je je verder verdiepen? Zoek dan vooral eens naar de ‘F-shaped Pattern’.

× DON’T: Je website verwaarlozen

Het is ontzettend belangrijk om je website ook na de livegang voldoende aandacht te geven. Als je zelden nieuws of andere updates plaatst, kan de gebruiker snel de indruk krijgen dat de website ‘verlaten’ is, wat de kans verkleint dat ze actie ondernemen. Regelmatige updates en onderhoud zijn essentieel om je website levendig en betrouwbaar te houden. Dan doe je het ook goed bij zoekmachines!

Door je website regelmatig te updaten en te onderhouden, zorg je niet alleen voor een betere gebruikerservaring, maar bescherm je ook je site tegen beveiligingsrisico’s. Een goed onderhouden website straalt professionaliteit uit en kan bijdragen aan een hogere betrokkenheid en betere conversieratio.

Geïnspireerd door onze blog en wil je je site aanpakken? Neem vooral contact met ons op, wij helpen graag!

× DON’T: Trends meteen toepassen

Het kan verleidelijk zijn om de nieuwste trends direct op je website toe te passen, maar wees voorzichtig: niet elke trend blijft relevant. Het is vaak slimmer om inspiratie te halen uit websites die al langere tijd succesvol zijn. Deze websites hebben zich bewezen en hun ontwerp en functies zijn door de jaren heen uitgebreid getest en geoptimaliseerd. Hierdoor weet je dat wat je implementeert, ook daadwerkelijk werkt.

× DON’T: SEO vergeten

Als designer denk je misschien dat SEO pas later belangrijk wordt, maar SEO speelt al een cruciale rol tijdens het designproces, zoals eerder in deze blog besproken. Let daarom goed op de indeling, het gebruik van teksten en de algehele gebruiksvriendelijkheid. Een snelle website die efficiënt laadt, draagt niet alleen bij aan een betere gebruikerservaring, maar verbetert ook je resultaten in zoekmachines. SEO en design gaan hand in hand, en door hier vroegtijdig rekening mee te houden, leg je de basis voor succes.

Deel dit bericht!

Wie heeft dit bericht geschreven?

Wil je meer informatie, een antwoord op je vragen over online marketing of een offerte opvragen? Drop a line.