Theme marker 2 PONCK The Web Company

Leestijd: 23 minuten

Auteur:

Leestijd: 23 minuten

Auteur:

De Ultieme SEO Gids 2023

Hoe kom je bovenaan in Google in 2023? Met onze Ultieme SEO Gids 2023 klim je snel naar de topposities in zoekmachines, zoals Google, Bing en Yahoo. Ook in 2023 blijft zoekmachineoptimalisatie een extreem interessant onderdeel als je het verkeer naar je website wilt laten groeien of op peil wilt houden. Met dit artikel heb jij een overzicht van de stand van zaken. Wat moet je wel of juist niet doen? Na het lezen van dit artikel ben jij weer helemaal bij. Wil je snel naar je favoriete onderwerpen? Gebruik dan de inhoudsopgave hieronder. Zet je schrap, daar gaan we.

1. Page Experience

Page experience is een verzameling factoren die Google gebruikt om te meten hoe goed de gebruikerservaring is bij het interacteren met een webpagina. Het omvat aspecten van de pagina zoals laadsnelheid, beveiliging en het aanwezig zijn van vervelende advertenties of pop-ups. Google heeft aangegeven dat page experience een rankingfactor zal zijn in de zoekresultaten, wat betekent dat websites met een goede page experience hoger in de zoekresultaten kunnen staan in vergelijking met websites met een slechte page experience.

Er zijn drie belangrijke criteria, afgekort tot: LCPCLS en FID. Samen worden ze de Core Web Vitals genoemd en ze hebben te maken met de laadsnelheidinteractiviteit en stabiliteit van je website.

LCP staat voor Largest Contentful Paint.
Dit is de tijd die het kost om het grootste element in je viewport in te laden. Google vindt het prettig als dit minder dan 2,5 seconden in beslag neemt.

CLS staat voor Cumulative Lay-out Shift.
Dit is de mate waarin content en elementen verschuiven tijdens het laden van je webpagina. Als dit te lang duurt, loop je het risico dat gebruikers misklikken op je site. Houd de waarde ervan onder de 0,1.

FID staat voor First Input Delay.
Dit is de tijd die het kost voordat een pagina interactief is. Een goede FID zit onder de 100ms. Oftewel je site reageert praktisch direct op interactie van je bezoekers. Nieuwsgierig hoe jouw website scoort? Je kunt de prestaties van je Core Web Vitals checken in Google Search Console onder site-vitaliteit.

Wat is SEO?

SEO is de afkorting voor Search Engine Optimization (zoekmachine optimalisatie). Door het optimaliseren van de pagina’s op jouw website, zorg je ervoor dat deze zo hoog mogelijk in de zoekresultaten komen van zoekmachines, zoals Google. Hoe hoger je staat, des te beter de gebruikers jou weten te vinden. Bij SEO kost het vaak tijd om bovenaan in Google te komen. SEO wordt daarom ook vaak gezien als investering voor de langere termijn.

2. Structured Data

Structured data mag zeker niet ontbreken in deze SEO Gids 2023. Structured data is kortgezegd het toevoegen van een stukje code in de HTML van je website. In deze extra code geef je aanvullende informatie over je webpagina mee aan zoekmachines. Door het toevoegen van structured data kunnen je pagina’s in de SERP (zoekresultaten) verschijnen als rich snippet of als featured snippet.

Heel technisch

Klinkt heel technisch, en dat is deels waar. Gelukkig zijn er ook makkelijke manieren om deze code toe te voegen in de HTML van je website. Je kunt structured data op meerdere manieren implementeren op je website. Dit kan door middel van Microdata, RDFa en Jason-LD.

Jason-LD wordt door Google aanbevolen. Dit wordt namelijk apart ingeladen en heeft daardoor minder kans op fouten. Gelukkig zijn er handige tools beschikbaar zoals schema.org of WordPress-plugins. Deze kunnen je helpen bij het toevoegen van relevante informatie. Dus als je minder technisch onderlegd bent, zeker de moeite waard om naar te kijken. Weten of Google de structured data op je pagina kan vinden? Je controleert het gemakkelijk met deze online tool.

Populaire Schema Types

  • Reviews
  • Sitelinks
  • Recepten
  • FAQ
  • How to
  • Vacatures
  • Logo
  • Video
Structured-data1

3. On-page SEO

On-page optimalisatie blijft een van de gemakkelijkste manieren om je positie in Google te verbeteren. Het kost relatief weinig tijd en je ziet er snel resultaat van. Wat houdt on-page SEO in? Het verwijst naar alle elementen op je webpagina’s die je kunt optimaliseren. Denk aan koppen, paginatitels en afbeeldingen. Drie praktische tips om je op weg te helpen:

  • Gebruik je belangrijkste zoekwoorden aan het begin van je titels
  • Focus op het maken van long reads (minimaal 1800 woorden)
  • Wees bescheiden met het gebruik van je belangrijkste zoekwoord. Doe het een aantal keer per pagina, maar voorkom keyword stuffing (waarbij je je pagina overlaadt met een bepaald zoekwoord – dat leidt tot het tegenovergestelde resultaat)

Menu- en URL-structuur

De menu- en URL-structuur van een website is een belangrijk onderdeel van de gebruiksvriendelijkheid en zoekmachinevriendelijkheid van een website. Hier zijn enkele belangrijke punten om in overweging te nemen bij het ontwerpen van de menu- en URL-structuur van een website:

  1. Zorg ervoor dat de menu- en URL-structuur van de website logisch en duidelijk is, zodat gebruikers gemakkelijk kunnen navigeren en de relevante informatie kunnen vinden.
  2. Zorg ervoor dat de URL’s van de pagina’s op de website duidelijk en beschrijvend zijn, zodat gebruikers en zoekmachines begrijpen wat er op de pagina staat.
  3. Zorg ervoor dat de menu- en URL-structuur van de website een hiërarchische structuur heeft, zodat gebruikers gemakkelijk kunnen navigeren naar relevante onderwerpen en subonderwerpen.
  4. Zorg ervoor dat de menu-items op de website kort en duidelijk zijn, zodat gebruikers gemakkelijk kunnen begrijpen wat er op de pagina staat.
  5. Gebruik relevante sleutelwoorden in de URL’s van de pagina’s op de website, zodat zoekmachines en gebruikers gemakkelijker kunnen begrijpen wat er op de pagina staat.
  6. Zorg ervoor dat de menu- en URL-structuur van de website consistent is, zodat gebruikers gemakkelijk kunnen navigeren en de relevante informatie kunnen vinden.

Meta descriptions

Als je een zoekopdracht invoert in Google krijg je een reeks zoekresultaten die bestaan uit een (meta) ‘titel’ en een  (meta) ‘beschrijving’ van (meestal) twee regels. Die beschrijving noemen we de ‘meta description’. Het is een klassieke SEO-hack: met een aantrekkelijke beschrijving kun je het verschil maken, ook ten opzichte van zoekresultaten die hoger zijn geplaatst. Uit recent onderzoek blijkt dat 30% van de websites tegenwoordig geen metabeschrijvingen gebruikt. Het gevolg is dat Google vaak zelf een stukje tekst van de website gebruikt om de metabeschrijving in te vullen. Dit is meestal niet de meest relevante of opvallende informatie op die plek. Het niet invullen van je metabeschrijving is echt een gemiste kans wat mij betreft. Je kunt deze metabeschrijvingen namelijk binnen vrijwel alle CMS’en van websites zelf invullen en per webpagina aanpassen. Doen dus.

Meta-beschrijving

Headings

Headings zijn de koppen die je in een tekst op een webpagina gebruikt. Met deze koppen geef je een duidelijke structuur aan voor de gebruiker en ook weer voor de zoekmachines.

Headings worden vaak afgekort: H1, H2, H3, etc, maar hoe moet je deze gebruiken?

  • H1: Dit is vaak de titel van de pagina. Je gebruikt per pagina in principe slechts één H1. Zorg ervoor dat jouw belangrijkste zoekwoord hier ook in terugkomt.
  • H2: Dit zijn de zogeheten ‘subheadings’ oftewel de tussenkoppen. Hiervan kun je er meerdere gebruiken en ze bieden je de mogelijkheid om informatie te geven over je paragrafen. Verwar een H2 niet met een vetgedrukte tekst. Het ziet er soms hetzelfde uit, maar geeft zoekmachines niet dezelfde informatie mee.
  • H3 en verder: Deze gebruik je als je onder een subheading weer een andere subheading gebruikt.

Met headings zorg je voor structuur op je SEO-pagina. Dit geeft overzicht en duidelijkheid en helpt zoekmachines beter bepalen waar de inhoud van je website over gaat!

Content

Het is van groot belang dat een website goede kwalitatieve content bevat. Dit is niet alleen belangrijk voor de bezoekers van de website, maar ook voor de zoekmachineoptimalisatie van de website.

Goede kwalitatieve content zorgt ervoor dat bezoekers langer op de website blijven en deze waardevol vinden. Dit kan leiden tot meer terugkerende bezoekers en een hogere positie in de zoekresultaten van zoekmachines. Zoekmachines geven namelijk websites met waardevolle en relevante content een hoger gewicht in de zoekresultaten. Dit kan leiden tot meer bezoekers via de zoekmachines.

Daarnaast is goede kwalitatieve content ook belangrijk voor het opbouwen van vertrouwen bij de bezoekers van de website. Als bezoekers merken dat de website up-to-date en betrouwbare informatie bevat, zullen ze sneller geneigd zijn om terug te komen en misschien zelfs aanbevelingen te doen aan vrienden en familie.

4. Off-page SEO

Off-page SEO is een term die verwijst naar alle activiteiten die buiten een website plaatsvinden en die gericht zijn op het verbeteren van de positie van een website in de zoekresultaten van zoekmachines. Deze activiteiten hebben vaak betrekking op het verkrijgen van externe links (ook wel: backlinks) naar een website, omdat zoekmachines deze links gebruiken als een teken van het belang en de autoriteit van een website.

Er zijn verschillende manieren waarop off-page SEO kan worden toegepast, zoals linkbuilding en linkbaiting. Bij linkbuilding worden er externe links naar een website verkregen door bijvoorbeeld het uitwisselen van links met andere websites, het plaatsen van gastblogs op andere websites, of het aanbieden van waardevolle content op een website die anderen zullen willen linken. Bij linkbaiting wordt er geprobeerd om op een creatieve manier aandacht te krijgen van andere websites door bijvoorbeeld interessante infographics te maken of gebruik te maken van social media om virale content te creëren.

Daarnaast kan off-page SEO ook betrekking hebben op het monitoren en beheren van de online reputatie van een website. Dit kan bijvoorbeeld door het beantwoorden van klantreviews op externe websites of door het beheren van social media-accounts die zijn gekoppeld aan een website.

SEO-werkzaamheden aan je website zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat je website beter vindbaar wordt.

5. Technische SEO

Technische SEO is een verzamelnaam voor alle technische aspecten van het optimaliseren van een website voor zoekmachines. Het doel van technische SEO is om ervoor te zorgen dat een website gemakkelijk te crawlen en te indexeren is door zoekmachines, zodat deze goed gevonden kan worden in de zoekresultaten.

Er zijn een aantal belangrijke aspecten waar rekening mee gehouden moet worden bij het uitvoeren van technische SEO. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om ervoor te zorgen dat de website snel laadt, omdat dit een positief effect heeft op de gebruikerservaring en de zoekmachine ranking. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de website goed geïndexeerd kan worden door zoekmachines, door bijvoorbeeld gebruik te maken van sitemaps en het toevoegen van meta-tags en -titels.

Verder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de website gemakkelijk te gebruiken is voor mensen met een beperking, door bijvoorbeeld gebruik te maken van alternatieve teksten voor afbeeldingen en het toevoegen van transscripties voor audio- en videobestanden.

Snelheid en gebruikservaring

Twee belangrijke aspecten die in 2023 een echte rankingfactor gaan worden, zijn ‘sitesnelheid’ en ‘gebruikerservaring’. Deze factoren schaart Google onder de noemer webvitaliteit. Het is belangrijk om deze aspecten goed op orde te krijgen, omdat ze van grote invloed zijn op hoe bezoekers jouw website ervaren. Nieuwsgierig hoe de snelheid van jouw website scoort? Hieronder noemen we een aantal tools die je inzicht geven en je van tips voorzien om de snelheid van je website te optimaliseren.

  1. Testmysite
  2. PageSpeed Insights
  3. Google Analytics
  4. Pingdom tools

Haal je website door een van de tools en je krijgt direct handige tips om de snelheid van je website te optimaliseren. Hieronder alvast een aantal adviezen die de laadtijd van je website sterk kunnen verbeteren.

Snelheid-en-gebruikservaring-

Gebruik de nieuwste PHP-versie

Veel websites werken met PHP als scripttaal. Op dit moment is PHP8 de nieuwste versie van PHP. Als jouw PHP-versie up-to-date is, kan dit de laadtijd flink ten goede komen.

PHP is een zogenaamde ‘serverside-language’. Dat betekent dat het op de server draait waar jouw website is gehost. Als iemand jouw website bezoekt, legt zijn/haar browser (bijvoorbeeld Google Chrome, Microsoft Edge, Safari, etc.) contact met de server waarop je website staat.

De PHP-code genereert vervolgens een (html-)webpagina die naar de bezoeker wordt gestuurd. Die PHP-taal is open source: wereldwijd werken developers er voortdurend aan om die programmeertaal verder te verbeteren.

Voeg CSS- & Javascript-bestanden samen

Probeer het aantal CSS- en Javascript-bestanden zo klein mogelijk te houden, zodat andere bestanden ook sneller worden gedownload. Binnen sommige Content Management Systemen is het mogelijk om dit te regelen met een plugin. Je kunt de bestaande bestanden dan comprimeren met een druk op de knop.

6. Lokale SEO

Lokale SEO is een vorm van zoekmachineoptimalisatie (SEO) die zich richt op het verbeteren van de zichtbaarheid van een bedrijf op lokale zoekresultaten. Dit punt mag zeker niet ontbreken in deze SEO Gids 2023. Het is vooral belangrijk voor bedrijven die diensten aanbieden of producten verkopen binnen een specifieke regio of gemeente. Door lokale SEO te gebruiken, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze beter gevonden worden door potentiële klanten die op zoek zijn naar hun diensten of producten in hun omgeving.

Er zijn verschillende manieren waarop bedrijven lokale SEO kunnen gebruiken om hun zichtbaarheid te verbeteren. Een van de belangrijkste manieren is door ervoor te zorgen dat hun website goed geoptimaliseerd is voor lokale zoekwoorden. Dit betekent dat de website moet zijn voorzien van goede meta-tags en titel-tags die de plaatsnaam van het bedrijf bevatten, zodat deze makkelijk te vinden is door zoekmachines.

Daarnaast is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het bedrijf opgenomen is in zogenaamde “lokale bedrijfsvermeldingen”. Dit zijn online directories die specifiek zijn gericht op het vermelden van lokale bedrijven, zodat mensen die op zoek zijn naar een specifieke dienst of product gemakkelijk het juiste bedrijf kunnen vinden. Door zich te registreren bij zoveel mogelijk lokale bedrijfsvermeldingen, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze goed gevonden worden door mensen die op zoek zijn naar hun diensten of producten.

Een andere manier waarop bedrijven lokale SEO kunnen gebruiken, is door het verkrijgen van goede recensies van klanten. Dit kan bijvoorbeeld door te vragen aan tevreden klanten om een positieve recensie te schrijven op hun website of op een lokale bedrijfsvermelding. Door positieve recensies te verkrijgen, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze een betere reputatie krijgen bij zoekmachines en daardoor hoger in de zoekresultaten komen.

7. Linkbuilding

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie. Het is de praktijk van het verkrijgen van externe links naar een website om de autoriteit en relevantie van die site te verhogen. Dit kan leiden tot hogere posities in de zoekresultaten van zoekmachines, wat kan leiden tot meer verkeer en potentiële klanten.

Interne links

Bij linkbuilding ligt de focus vaak op externe linkbuilding, oftewel links vanaf andere websites naar jouw website. Het belang van interne linkbuilding wordt echter nog weleens vergeten. Interne links zijn essentieel om verkeer naar webpagina’s te leiden die minder links aantrekken. Je maakt deze pagina’s dus als het ware beter zichtbaar voor zoekmachines. Er zijn twee soorten interne links: navigatielinks en contextuele links. Navigatielinks zijn koppelingen in de kop, voettekst en navigatiebalken om bezoekers van de website te helpen om andere pagina’s op je website te bezoeken. Contextuele links zijn links in de content van je pagina en hebben een hogere SEO-waarde. Het is belangrijk om de structuur van je interne links zo ondiep mogelijk te houden. Hoe minder klikken je nodig hebt om van de homepagina naar een andere pagina te gaan, hoe beter.

Bij voorkeur ben je in maximaal drie klikken op een pagina die ‘dieper’ in de website is weggestopt. Het is bovendien slim om de belangrijkste zoekwoorden voor de pagina waarnaar je verwijst als ankerteksten te gebruiken in je links. Verwijs je naar een webpagina die gaat over ‘Arabica koffiebonen’, gebruik deze woorden dan ook in de link naar die pagina.

Voeg nieuwe links toe aan oude inhoud

Vaak vergeten, maar zo waardevol: oude content updaten door er nieuwe links aan toe te voegen. Stel je schreef in 2020 een blog over ‘de 14 beste winterrecepten voor 2020’. Een jaar later wil je een soortgelijke blog maken met nieuwe recepten. Zorg dan na publicatie dat je in je oude blog een link plaatst naar deze nieuwe versie. Zo zorgen wij ook weer voor een update van onze SEO Gids 2023.

Check altijd of je oude content kunt updaten door een link toe te voegen naar een nieuwer artikel.

Backlinks

Elk SEO-bureau promoot linkbuilding als onderdeel van z’n SEO-strategie. Ook in 2023 blijven links van derden naar jouw website een van de zwaarstwegende rankingfactoren. De manier waarop je hier vorm aan geeft, kan echter verschillen. De beste manier omschrijf ik graag als ‘passieve linkacquisitie’. Daarmee bedoel ik dat je content gaat maken die als vanzelf links krijgt van derden. Stel je voor dat je een blog schrijft met de titel: ‘10 Dure Fouten Die Elke Crypto-Newbie Maakt – Tenzij Je Dit Leest’. Je maakt er een lekker leesbare blog van en post deze op je social media. Als jouw verhaal hout snijdt en goed leesbaar is, is de kans groot dat anderen jouw bericht gaan delen of links plaatsen naar jouw artikel.

Goede content is dé beste en meest duurzame vorm van linkbuilding en levert je vaak zeer hoge posities op in zoekmachines zoals Google. Zorg echter ook dat je jouw content zelf actief verspreidt. Post het op social media, maar vraag bijvoorbeeld ook toonaangevende platforms of ze interesse hebben in een gastblog van jou waarin jij links kunt plaatsen naar relevante content op jouw eigen website.

8. Optimalisatie voor mobiel

Meer dan ooit geldt: zorg dat je website is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. In 2023 mag het zeker niet meer zo zijn dat je op een mobiel apparaat moet inzoomen om tekst te kunnen lezen of een knop te kunnen aanklikken. Niet alleen vindt het meeste webverkeer plaats op mobiele telefoons en tablets, ook gebruikt Google voornamelijk de mobiele versie van een website voor ranking en indexering. Nieuwsgierig of jouw webpagina’s goed werken op mobiele apparaten? Gebruik de mobielvriendelijke testtool van Google. Voer de URL van je webpagina in en Google checkt of je pagina mogelijk problemen geeft bij weergave op mobiel, zoals tekst die te klein is om te lezen of knoppen die te dichtbij elkaar staan.

9. Artificial intelligence

Artificial intelligence (AI) is aan een grote opmars bezig. De laatste jaren is duidelijk zichtbaar dat Artificial Intelligence steeds vaker wordt ingezet om nieuwe content te produceren.

Google gebruikt AI binnen het algoritme, maar ook online marketingbureaus gebruiken het om processen efficiënter te maken. Zo zijn er tools zoals Open.aiAI WriterRytr en die bijzonder goed in staat om content te maken over diverse onderwerpen. En deze kwaliteit wordt zelfs beter en beter. We hebben eerder een blog over ChatGPT geschreven, waarmee je gemakkelijk content kunt creëren en zelfs kunt coderen.

AI gegenereerde content is zeker nog niet foutloos en mist vaak de persoonlijke benadering. Het is dus vooral handig om snel content te creëren, die je vervolgens kunt aanpassen naar wens.

ai

10. Hergebruik goed presterende content

Soms heb je een schot in de roos. Een goed geschreven artikel dat op veel interesse en dus websitebezoek kan rekenen. Zulke content is goud waard, maar het kost vaak ook best veel tijd om het te produceren. Zoek eens terug in de bijdragen die je de afgelopen jaren hebt geschreven. Welke content presteerde goed? Misschien kun je het stuk met een paar updates en wat visuele ingrepen nieuw leven inblazen. Je laat de URL hetzelfde, maar deelt het artikel vervolgens opnieuw via social media. Met een beetje geluk laait de interesse weer op en maakt de positie van het artikel in Google een interessante sprong naar boven.
Klinkt logisch, maar wordt vaak overgeslagen. Vandaar dat we dit ook op hebben genomen in de SEO Gids 2023.

Dus check oude content en maak het 2023-ready!

11. LSI-zoekwoorden

LSI-zoekwoorden (kort voor: ‘Latente Semantische Indexering’) zijn woorden die een zoekmachine kan gebruiken om een beter begrip te krijgen van de inhoud van je pagina. Het zijn geen synoniemen van je belangrijkste zoekwoord, maar wel woorden en woordgroepen die sterk samenhangen met je hoofdzoekwoord. Als je belangrijkste zoekwoord bijvoorbeeld ‘trimsalon’ is, is het verstandig om gerelateerde woorden als ‘hond’, ‘vachtverzorging’, ‘gediplomeerde trimsters’ ‘wassen en föhnen’ en dergelijke ook te gebruiken, zodat Google en andere zoekmachines goed begrijpen waar een website of -pagina over gaat. Natuurlijk kun je ook nog steeds synoniemen gebruiken, maar combineer die met LSI-zoekwoorden. Zoekmachines zijn door de jaren heen steeds slimmer geworden.

Het is niet meer nodig om je pagina vol te proppen met een bepaald zoekwoord om Google duidelijk te maken waar je pagina over gaat. Google is meer geïnteresseerd in waar je pagina in z’n algemeen over gaat. Het zal dit soort trefwoorden dus gebruiken om te verifiëren dat jouw website echt over een bepaald onderwerp gaat. Hulp nodig bij het bedenken van LSI-zoekwoorden? Er zijn mooie tools beschikbaar, zoals LSIGraph of KeySearch om relevante LSI-zoekwoorden te identificeren.

12. Welke plugins moet je gebruiken?

Een plugin is een stuk software dat kan worden toegevoegd aan een (WordPress) website om extra functionaliteit te bieden. Plugins kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om contactformulieren toe te voegen, SEO te verbeteren, sociale media-integratie te bieden en nog veel meer.

Maak gebruik van een caching-plugin

Vast weleens van gehoord: caching. Maar wat is “caching” eigenlijk?

Cache houdt in dat als iemand een webpagina bezoekt, bestanden van die pagina in de browser van de gebruiker worden opgeslagen. Dat zorgt ervoor dat wanneer iemand de pagina opnieuw bezoekt niet alle bestanden opnieuw hoeven worden opgevraagd. Hierdoor kunnen websites bij later gebruik sneller laden. De data worden dan sneller geladen vanuit het geheugen. Bijkomend voordeel is dat je door caching minder servercapaciteit gebruikt. Er zijn verschillende WordPress-plugins die jouw website een handje kunnen helpen bij caching, zoals NitropackWP Rocket of W3 Total Cache.

Schoon je plugins op

Staan er plugins op je website die je niet meer gebruikt? Weg ermee!

13. Afbeeldingen

Waarom je afbeeldingen moet gebruiken op je website

Mensen zijn visueel ingestelde wezens. We nemen visuele informatie maar liefst 600.000 (!) keer sneller op dan tekst. Niet zo gek dus dat content met visuele aspecten een groter publiek bereikt dan tekst. En visuele content delen we ook sneller op sociale platformen. Maar liefst 90 procent van de informatie die naar onze hersenen wordt verstuurd is dan ook visueel. Gebruik dus afbeeldingen en infographics om de inhoud van je webpagina’s aantrekkelijker te maken en informatie op een visuele manier te delen.

Schaal afbeeldingen niet op de website

Stel je hebt een afbeelding in je pagina van 1600×1600 pixels. Vervolgens verklein je die door middel van HTML naar 400×400. De afbeelding van 1600×1600 pixels moet dan alsnog worden ingeladen. Tip: verklein je afbeelding vóór je die online plaatst. Een handige tool hiervoor is Shortpixel.

Alt-teksten

Er is één nadeel aan die aantrekkelijke plaatjes: zoekmachines zijn intelligent, maar hebben moeite met het lezen van de inhoud ervan. Om toch betekenis te geven aan afbeeldingen kun je een zogenaamde ‘alt-tekst’ meegeven aan een plaatje. In de meeste CMS’en van websites is dit een vaste optie bij het toevoegen van foto’s. Door een goede beschrijvende alt-tekst mee te geven, begrijpen zoekmachines wat de inhoud van een afbeelding is. De alt-tekst heeft ook nog een alternatieve functie; als een afbeelding niet wordt geladen, kan de alt-tekst worden weergegeven, zodat je als bezoeker toch weet wat je had moeten zien.

14. Video’s

Waarom je video’s moet gebruiken op je website

Tekst blijft extreem belangrijk voor zoekmachines. Stop dus vooral niet met het publiceren van artikelen, blogs, landingspagina’s, etc. op jouw website. Mits je de kwaliteit ervan bewaakt. Maar ook video is een geweldige manier om verkeer naar je website te leiden. Sterker nog, je vindt tegenwoordig bijna steevast video’s in de zoekresultaten na het intypen van een zoekopdracht. Maak dus van die mogelijkheid gebruik. Gooi de schroom van je af. Kies eens video in plaats van een blog. Of gebruik video als aanvulling op geschreven content. Je zult versteld staan van de extra aandacht die je ermee genereert.

Zet geen video-bestanden op je website

Als je gebruik wilt maken van video’s, kun je deze het best uploaden via Youtube of Vimeo. Vervolgens kun je de video embedden op je website.

15. E.A.T.

Hoewel SEO een van de bekendste termen is als het gaat over Google-rankings, is er nog een ander acroniem van drie letters om te onthouden: E.A.T. E.A.T. staat voor Expertise, Autoriteit en Vertrouwen (Trust). Dit zijn drie belangrijke elementen waar Google al sinds 2018 naar kijkt bij het bepalen van het rankingpotentieel van je website. Deze elementen zijn nóg belangrijker als jouw website over zogenaamde Your Money or Your Life-onderwerpen (YMYL) gaat. Denk aan inhoud die medische, juridische, veiligheids- of financiële informatie biedt.

Google-YMYL-2
Expertise

Expertise verwijst naar de geloofwaardigheid en ervaring van je auteur(s). Als bezoekers op jouw website terechtkomen, vinden ze dan inhoud die is geschreven door betrouwbare en ervaren auteurs? Om jouw expertise te tonen, kun je bijvoorbeeld korte auteursbiografieën in je website opnemen.

Autoriteit

Autoriteit heeft in feite te maken met jouw online reputatie en de erkenning die je krijgt. Dat is nog een reden waarom het belangrijk is om gezaghebbende bronnen terug te laten linken naar jouw content.

Vertrouwen

Vertrouwen (Trust) heeft veel te maken met de andere twee componenten. Als je hebt aangetoond dat je gekwalificeerd bent om over jouw onderwerp te schrijven en andere bronnen zich tot je wenden voor de waarde die jij biedt, beschouwt Google je als betrouwbaar. Veel van de andere strategieën die ik in deze blog beschrijf, kunnen bijdragen om je E.A.T.-score te verbeteren. Artikelen van hoge kwaliteit helpen je bijvoorbeeld om jouw expertise in een bepaalde niche aan te tonen. Ook zet het jouw bedrijf neer als een gezaghebbende autoriteit op dat terrein.

16. Stay Social

Social media maken volgens Google geen onderdeel uit van je SEO-score. Maar het gebruik ervan verbetert natuurlijk wel je zichtbaarheid online. Als je sterke content via social media verspreidt, vergroot je het aantal bezoekers naar je website. En meer bezoekers op je website betekent dat je beter in beeld blijft van je doelgroep, top of mind bent en vaker over de tong gaat. Blijf dus actief op social media en blijf vooral linken naar je website.

17. De belangrijkste pagina’s op je website

MISSCHIEN WEL DE BELANGRIJKSTE PAGINA OP JE WEBSITE

Deze pagina steekt er op veel websites vaak met kop en schouders bovenuit. Waar mensen ook op je website binnenkomen, ze moeten even langs die ene pagina. Weet je het al? Het is de Over ons-pagina. Nieuwsgierig als we zijn, willen we graag weten welke gezichten er schuilgaan achter het team van een bedrijf. En dus is de Over ons-pagina vaak een populaire pagina binnen een website. Besteed hier dus aandacht aan. Niet alleen zorgt het voor vertrouwen bij je potentiële klanten. Ook Google hecht waarde aan transparantie en neemt het mee in de E.A.T.-score.

HOME SWEET HOME

Je Homepage is misschien niet altijd de belangrijkste pagina op je website. Misschien besteed je meer aandacht aan je shop of je diensten- en productenpagina’s. Maar hoe sterker je homepage is, des te groter de kans dat bezoekers vanuit zoekmachines direct op je homepage terechtkomen. En dat heeft een positief effect op de autoriteit van je website als geheel. Maak daarom tijd voor je homepage en zorg ervoor dat die zo optimaal mogelijk is ingericht. Vergeet daarbij niet je belangrijkste zoektermen in de pagina te verwerken.

18. Keep it simple

Het is een valkuil waar men vaak instapt: te veel informatie willen presenteren op je website. Het resulteert vaak in een bont webmenu met te veel tabs en submenu’s, waardoor je als bezoeker al snel het spoor bijster raakt. Ook hier geldt: Keep it simple! Houd het menu compact. Kijk of je thema’s kunt samenvoegen in een overstijgende categorie. En wees zuinig in het aantal items in submenu’s. Ben je bang dat mensen bepaalde informatie niet kunnen vinden? Met een zoekfunctie aan het einde van je menubalk los je dit probleem makkelijk op. Wie er niet uitkomt, kan altijd een websitebrede zoekopdracht invoeren zodat men toch bij het gewenste resultaat uitkomt.

O, en houd de menuteksten simpel te begrijpen. Talk to the monkey brain. Waarom is dit belangrijk? Google weegt mee hoe lang bezoekers op je website blijven (Dwell Time). Hoe langer een bezoeker op je website is, des te beter dat is. Het is namelijk een indicatie dat je bezoeker op de juiste website of webpagina is terechtgekomen. Houd hier dus rekening mee.

Yes! Wat een doorzetter ben je! Je bent weer helemaal bij op het gebied van SEO. Wil jij de SEO Gids 2023 delen met collega’s, vrienden of kennissen? Geen probleem, dat kan heel makkelijk met één van de buttons links.

Meer nieuws