6 Signalen Dat Een Webwinkel Zo Nep Is Als De Glimlach Van Juf Ank

Juf Ank glimlach

Leestijd: 3 minuten

|
Auteur:
|
|

Juf Ank glimlach

Het aantal nepwebwinkels is vorig jaar EXTREEM toegenomen. In 2017 kwam de politie 438 keer in actie tegen frauduleuze verkoopwebsites. Er werden 38.000 (!) aangiftes gedaan. Hamvraag: hoe herken je zo’n valse webshop nou eigenlijk?

Een fake webshop lijkt vaak als twee druppels water op een echte webwinkel. Met een beetje pech heb je niet eens in de gaten dat je in een virtuele valkuil bent gelopen. Het belangrijkste verschil met een echte webwinkel: na betaling ontvang je niks, noppes, nada. En als je iets te scheutig bent geweest met de gegevens van je creditcard, wordt die ook nog geplunderd.

Grote vraag is dus: hoe herken je een valse webshop? Wij geven je een overzicht van 6 signalen die wijzen op een malafide website.

1. Let op de domeinnaam

Grote, bekende winkelketens wekken vertrouwen. En van vertrouwen maken criminelen dolgraag misbruik. Daar zijn ze immers crimineel voor. Ze lanceren websites die qua naamgeving en uiterlijk nauwelijks te onderscheiden zijn van de echte website.

Denk aan Bcc-web.com of Mediamarkt-actie.nl.

Als je koopgeil over het internet scheert en op zo’n website belandt, heb je in eerste instantie geen benul. Niet van echt te onderscheiden. Je kunt ook gewoon producten bestellen en doorloopt moeiteloos de volledige bestelprocedure. Maar eenmaal betaald, is je geld foetsie en kun je fluiten naar je product.

Marktplaats

Check daarom altijd de domeinnaam van de website die je bezoekt. Bij afgeleide webadressen (-aanbieding, -actie, -korting, -plaatsnaam) moet je alert zijn. Veel verkeer op zulke websites wordt gegenereerd via advertenties op online handelsplaatsen à la Marktplaats.

Daar word je gelokt met scherpe aanbiedingen zodat je snel geneigd bent door te klikken naar de valse webshop. Marktplaats doet er natuurlijk van alles aan om deze oplichters te snel af te zijn, maar bij dit kat-en-muisspel glipt er weleens eentje tussendoor. Wakker blijven dus. En beheers die gretigheid.

2. Check de prijs

Nepwebwinkels leveren vaak populaire artikelen waar veel vraag naar is. Denk aan elektronica, reizen, kleding, tickets, etc. Opvallend verschil: de prijs is vaak wel errug scherp. Een aanbieding die eigenlijk te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook.

Denk je een superdeal te hebben met die 17-daagse rondreis voor 6 personen door Peru voor € 2995,- incl. vlucht, huurauto en verblijf, blijkt je geld een enkele reis naar de Russische binnenlanden te hebben gemaakt. Of God weet waar.

opgelicht vakantie boeken

 

3. Check dubbelcheck keurmerken

Betrouwbare webwinkels dragen vaak het Keurmerk Thuiswinkel Waarborg. Onbetrouwbare webwinkels ook.

Thuiswinkel_Waarborg-Keurmerk
Een gekopieerd keurmerk. Zo makkelijk is het.

Zulke logootjes worden simpelweg gekopieerd en kun je dus niet blind vertrouwen. Check daarom de ledenlijst en certificaten op de website van Thuiswinkel Waarborg als je 100% zeker wilt weten dat je met een betrouwbare partij te maken hebt.

4. SSL-certificaat

Wie zijn webshop serieus neemt en vertrouwen wil uitstralen, beveiligt zijn webshop met een SSL-certificaat. Je herkent een beveiligde webshop met een SSL-certificaat aan het slotje dat voor het webadres staat. Ook begint het webadres met https://…  in plaats van http://…

Dat is dus een goede aanwijzing dat je op een veilige website bent terechtgekomen, maar nog geen garantie. Het ene SSL-certificaat is namelijk het andere niet. Alleen bij de meer uitgebreide SSL-certificaten heeft een controle van de bedrijfsgegevens en de domeinnaamhouder plaatsgevonden. Wordt de bedrijfsnaam in het groen weergegeven en is deze voorzien van een ‘slotje’? Dan kun je er vanuit gaan dat je op een betrouwbare website bent beland.

5. Zoek naar reviews op internet

Mensen delen hun ervaringen met webshops graag op het internet. Goede ervaringen, maar zeker ook slechte ervaringen. Die delen mensen het liefst. Check dus de reviews die een webshop heeft. Gerenommeerde webshops zijn vaak aangesloten bij platforms als Trustpilot, Kiyoh of Kieskeurig.nl.

reviews op internet

6. Controleer KvK- of btw-nummer

Kijk op de website of er een KvK-nummer en btw-nummer zijn en lees de voorwaarden over levering, betaling, retourneren, etc. Ontbreken dergelijke gegevens, vraag je dan af of het verstandig is om daar je product te kopen. Je kunt het KvK-nummer controleren via de website van de Kamer van Koophandel. Verifieer ook  het btw-nummer als je twijfelt aan de echtheid van een webshop.

Happy shopping!

 


Nepwebshop gezien? Laat het ons weten!

Heb je zelf een webshop en wil je de uitstraling en veiligheid van je webwinkel verbeteren? Wij helpen je graag. Neem gerust contact  met ons op.

 

Deel dit bericht!

Wie heeft dit bericht geschreven?

Wil je meer informatie, een antwoord op je vragen over online marketing of een offerte opvragen? Drop a line.