Waarom jouw website NU een https-verbinding moet hebben!

ssl-helpt-ranking-in-google

Leestijd: 3 minuten

|
Auteur:
|
|

Hacking, virussen, malware, ransomware, botnets, etc. Het internet is prachtig, maar heeft een schaduwzijde: het is een pretpark voor cybercriminelen die het hebben gemunt op belangrijke en gevoelige data.

Wachtwoorden, persoonsgegevens – eenmaal in de verkeerde handen is het bibberen en beven. Verhalen van identiteitsfraudes en geplunderde rekeningen komen maar al te vaak voor. Situaties die je liever voor wilt zijn.

Zonder HTTPS worden data onbeveiligd verstuurd

Telkens als je via een browser contact legt met een website worden gegevens via het Hypertext Transfer Protocol (HTTP) over het internet verstuurd. Deze data zijn onbeveiligd en door kwaadwillende partijen te achterhalen.

Als jij als particulier of bedrijfseigenaar een website hebt, kun je een belangrijke bijdrage leveren aan de beveiliging van de gegevens van je websitebezoekers en daarmee een veiliger internet.

Van HTTP naar HTTPS met een SSL-certificaat

Het is belangrijk je website te beveiligen met een SSL-certificaat. SSL staat voor Secure Socket Layer en zorgt – simpel gezegd – voor een veilige laag over de data van je website.

Met een SSL-certificaat maak je van het Hypertext Transfer Protocol (HTTP) een Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS). Bij gebruik van HTTPS worden de data tussen een browser (bijv. Chrome, Firefox, Safari, Internet Explorer) en een webserver versleuteld (encrypted) verstuurd. Daarmee worden deze data onleesbaar voor derden.

Gradaties in beveiliging

SSL-certificaten kun je aanvragen via je hostingpartij of internetbureau. Je hebt daarbij meerdere gradaties van beveiliging. Kosten voor een SSL-certificaat variëren van enkele tientjes tot honderden euro’s per jaar.

Welk SSL-certificaat het beste past bij jouw bedrijf is afhankelijk van het beveiligingsniveau dat je wenst of nodig hebt. In veel gevallen volstaat een certificaat van rond de € 100,- per jaar.

HTTPS: goed voor ranking in Google!

HTTPS is niet alleen goed voor de veiligheid van je bezoekers en de betrouwbare uitstraling van je bedrijf – het heeft nog een belangrijk voordeel.

Google heeft al in 2014 aangegeven dat het HTTPS-beveiliging meeneemt als rankingfactor. Het is niet de meest zwaarwegende factor, maar het draagt wel bij aan een hogere notering in de zoekresultaten van Google.

Google beloont dus websites die bijdragen aan een veiliger internet. Wie zijn website beveiligt met een SSL-certificaat kan rekenen op een hogere ranking ten opzichte van vergelijkbare niet-beveiligde websites.

Hoe herken ik een https-website?

Of een website is beveiligd met een SSL-certificaat is zichtbaar in de URL-balk van je webbrowser. Dat kan er zo uitzien:

Waarom je NU moet overstappen op HTTPS!

Per januari 2017 is de noodzaak van HTTPS voor je website sterk toegenomen. Google Chrome gaat gebruikers vanaf de volgende versie (Chrome56 – binnen enkele weken verwacht!) namelijk actief waarschuwen voor websites waarbij via het onbeveiligde HTTP moet worden ingelogd of die via HTTP creditcardgegevens verzamelen.

Een website zonder SSL-certificaat wordt dus actief aangemerkt als een minder betrouwbare en veilige website!

Op dit moment geeft Chrome nog geen expliciete waarschuwing voor HTTP-sites. Wel worden onveilige websites al gemarkeerd met een alert (cirkel met daarin de letter i). Zie bijvoorbeeld de website van het Algemeen Dagblad:

Google wil dit echter in de nabije toekomst gaan veranderen en is van plan om alle HTTP-sites als onveilig te bestempelen, aangezien het verkeer van en naar deze websites voor derden toegankelijk is. Er zal dan expliciet ‘Not secure’ of ‘Niet veilig’ worden vermeld in de browserbalk.

Hoe zet ik mijn website over van HTTP naar HTTPS?

Wil je jouw website overzetten van HTTP naar HTTPS? Neem dan contact op met je hostingpartij of internetbureau. Zij kunnen je verder helpen met het overzetten van je website van een HTTP- naar een HTTPS-verbinding.

Let op!

Met de overstap van HTTP naar een HTTPS-verbinding zul je ook een aantal technische aanpassingen moeten doen in je website, zodat deze 100 procent veilig is.

Wij helpen je graag!

PONCK geeft je graag advies over de beveiliging van je website. We helpen je om de technische wijzigingen in je website voor je door te voeren. Neem dus gerust contact met ons op!

De voordelen van SSL (= HTTPS) op een rij:

 Versleutelde verbinding tussen bezoeker en website
  Hogere notering in Google zoekresultaten
  Betrouwbare uitstraling
  Bijdrage aan veiligheid bezoekers website
  Hogere conversie
  Verplicht voor e-commerce i.v.m. Wet Persoonsbescherming

Deel dit bericht!

Wie heeft dit bericht geschreven?

Wil je meer informatie, een antwoord op je vragen over online marketing of een offerte opvragen? Drop a line.