google-algortime-update-stort-websites-in-vrije-val

Waarom Jouw Website Een Vrije Val Heeft Gemaakt In Google’s Zoekresultaten

Veel website-eigenaren zullen zich de afgelopen week nog eens goed in de ogen hebben gewreven, terwijl ze ontgoocheld naar hun statistieken keken.

Zoekwoorden die voorheen een uitmuntende positie noteerden in Google’s zoekresultaten bleken een vrije val te hebben gemaakt. Soms compleet verdwenen uit de top-100. Met alle gevolgen voor de bezoekersaantallen van de website.

Hoe dan?

Per 1 augustus heeft Google een nieuwe algoritme-update doorgevoerd.

Volgens Marie Haynes, algoritme-analist van beroep, is het een van de grootste updates die ze zich kan heugen.

En dat blijkt.

Voor sommigen is de algoritme-aanpassing een regelrechte knock-out voor de bezoekersaantallen.

Wie vangen de klappen?

Met name YMYL-websites (Your Money or Your Life) zijn geraakt.

YMYL is een verzamelnaam voor websites die financieelmedisch, gezondheids- en voedingsadvies geven. Websites die daarmee dus grote invloed kunnen hebben op de beslissingen en de levens van mensen.

Google-medic-update

Medic Update

Op 8 augustus muntte Barry Schwartz de wijziging in het algoritme als de Medic Update. Schwartz onderzocht ruim 300 websites die door de update zijn geraakt.

“…a huge percentage of the sites impacted were specifically in the medical, health, fitness, healthy lifestyle space. In fact, over 42% of the sites submitted were.”

Websites die gezondheid als thema hebben, ondervinden dus de grootste – vooral negatieve – invloed van de algoritme-update.

Wat kun je doen?

Algoritme-analist Haynes stelde Danny Sullivan (Google Search Liaison) de vraag die iedereen ’s nachts uit z’n slaap houdt:

HOE FIX IK DIT?! 😱

Sullivan gaf daarop het typische Google-antwoord: ‘Creëer gewoon geweldige content’.

Hij verwees daarbij naar de Quality Raters’ Guidelines (QRG), dat is een 164-pagina tellend document dat zeer gedetailleerd uit de doeken doet aan welke elementen een website volgens Google moet voldoen om een goede beoordeling te krijgen.

google-quality-raters-guidelines

Terugkerende kernwoorden:

EXPERTISE
AUTORITEIT
VERTROUWEN

De veiligheid van gebruikers wordt in de vernieuwde versie van QRG ook expliciet genoemd als zwaarwegende factor.

Daarnaast is een ‘mildly negative reputation’ van de website of de beheerder reden om de website een lage waardering te geven.

Haynes onderzocht een gezondheidswebsite die is getroffen door de update. De volgende zaken vielen haar op:

1. Er ontbreekt een ‘Over ons’-pagina

Het ontbreken van een duidelijke afzender is slecht nieuws voor je website. De QRG stelt namelijk dat een ‘Over ons’-pagina een belangrijke aanwijzing is wie er verantwoordelijk is voor de informatie op de website. Als je daar vaag over bent, straft Google dat af. Wat is dan immers jouw autoriteit?

2. De website heeft weinig reputatie

Als een website als belangrijkste doel heeft om producten te verkopen, is het belangrijk dat de reputatie van die producten goed is. Een gebrek aan reputatie of zelfs een licht negatieve reputatie kunnen een aanwijzing zijn dan de website van slechte kwaliteit is.

3. Een website kan een medische behandeling promoten die indruist tegen de wetenschappelijk aanvaarde consensus.

Haynes gebruikt als voorbeeld een website die een bepaald ketodieet met exogene ketonen promoot. De wetenschappelijke consensus over exogene ketonen is dat het weliswaar ketowaarden verhoogt, maar niet erg bijdraagt aan gewichtsverlies.

Conclusie: als je een gezondheidsproduct promoot dat een negatieve reputatie heeft of geen duidelijke wetenschappelijke ondersteuning is er een kans dat Google’s algoritme je minder vertrouwt.

Welke websites profiteren van de algoritme-update?

Haynes neemt een aantal websites onder de loep die na Google’s algoritme-update juist sterke positiestijgingen hebben ondergaan. Een aantal zaken vallen haar op:

1. De auteurs van artikelen hebben een duidelijk profiel.

Gebruik echte namen, koppel deze aan LinkedIn-profielen of Wikipedia-pagina’s. Als gezegd: Expertise, autoriteit en vertrouwen zijn cruciaal.

2. Het hoofddoel van de website is het verstrekken van informatie, niet de verkoop van producten.

Veel websites denken alleen maar aan sales. Op elke pagina wemelt het van de banners met salespitches. Het is natuurlijk niet verkeerd om producten te verkopen, maar Google’s belangrijkste doel is om websites te serveren die mensen helpen in plaats van simpelweg producten onder de neus te houden.

3. Er zijn veel signalen dat de website autoriteit heeft

Websites die profiteren van Google’s algoritmewijziging bevatten tal van sinalen die wijzen op grote autoriteit. Reacties van bezoekers die weer behulpzaam zijn voor andere bezoekers. Online reviews over geboden advies, etc.

klantenervaringen-reviews

4. De website heeft een duidelijk doel en meerwaarde

In de nieuwe versie van de QRG is duidelijk opgenomen dat de meerwaarde van een website van groot belang is voor de ranking. Wat draagt een website bij aan het wereldwijde web?

Onderstaande factoren kunnen een signaal zijn dat de website geen toegevoegde waarde heeft (E-A-T staat voor EXPERTISE, AUTHORITY, TRUST, MC staat voor MEDICAL CONTENT):

meerwaarde website

Samenvattend

De update op 1 augustus 2018 was MEGA. Het belangrijkste doel: bepalen of een website Expertise, Autoriteit en Vertrouwen heeft.

Heb je een YMYL-website die zwaar getroffen is door de update, dan heeft Haynes het volgende advies voor je:

  • Toon al je Expertise, Autoriteit en Vertrouwen. Je website moet vol staan met informatie die bevestigt waarom jij de autoriteit bent op jouw vakgebied. Schep op over awards, media-aandacht, jaren ervaring, etc.
  • Toon de expertise van je auteurs. Elk artikel moet een auteur hebben. Dus niet  ‘redacteur’, ‘beheerder’, o.i.d. De vermelding moet zijn gekoppeld aan een bio die laat zien waarom deze persoon recht van spreken heeft.
  • Verbeter de reputatie van je bedrijf en auteurs. Dit werkt het beste door positieve media-aandacht te genereren. Probeer ook redactionele ruimte te scoren op andere platforms. Zorg ook voor reviews van gebruikers en plaats testimonials op je website.
  • Neem je producten onder de loep. Wat verkoop je? Artikelen die schadelijk of ongewenst zijn, kunnen de posities van je website negatief beïnvloeden.
  • Werk aan het vertrouwen in je producten. Als je een dieetproduct verkoopt of een ander gezondheidgerelateerd product is het belangrijk dat daar uitgebreide informatie over beschikbaar is op het internet. Verzamel reviews, start discussies en zorg voor producten die zo goed zijn dat mensen er als vanzelf over gaan praten.

Waar het uiteindelijk allemaal op neerkomt, is dat je eerlijk en transparant bent over wie je bent en wat je intenties zijn. Heb je zelf weinig expertise dan kan het zinvol zijn om mensen in te schakelen of in te huren die wel over de juiste autoriteit beschikken. Denk aan een gastauteur voor een artikel of een interview met een vooraanstaande figuur binnen een bepaald werkveld.


Wat zijn jouw ervaringen?

Ben jij ook geraakt door de algoritme-update? Ik hoor heel graag wat je ervaringen zijn. Deel ze hieronder in de reacties.

Google Geeft Gas: 7 Grote Veranderingen Die Je Niet Mag Missen

Google voert een groot aantal vernieuwingen door binnen haar advertentieplatform. Tijdens de jaarlijkse Marketing Innovations Keynote op 10 juli jl. werd duidelijk wat ons staat te wachten.

De consument is een ongeduldig typetje met lange tenen. We verwachten steeds meer dat advertenties gepersonaliseerde, hyperrelevante oplossingen bieden. Geen algemeenheden die niet op ons van toepassing zijn. Weg daarmee.

Google begrijpt dat als geen ander en heeft een reeks nieuwe tools en functionaliteiten beschikbaar. Daarmee kunnen adverteerders nog beter voldoen aan de behoeften van de slimme, veeleisende, mobiele en databewuste consument.

Tijdens de Marketing Innovations Keynote presenteerde Google een aantal ingrijpende veranderingen. We zetten de belangrijkste ontwikkelingen voor je op een rij:

(#5 is de meest opvallende!)

#1. Google AdWords >> Google Ads

Google Ads Logo
De wijziging van Google AdWords naar Google Ads was eigenlijk onvermijdelijk. De oude naam dekt onvoldoende de lading. Het nieuwe Google Ads omvat:

• Advertenties in het zoeknetwerk
• Displayadvertenties
• Advertenties in Maps
• Video-advertenties
• In-app advertenties

En… wat voorheen AdWords was, wordt nu een suite van drie afzonderlijke producten:

• Google Ads
• Google Marketing Platform
• Google Ad Manager

#2. Google Marketing Platform

Analytics 360 en DoubleClick zijn samengevoegd tot Google Marketing Platform. Hiermee biedt Google grote en kleine adverteerders een complete set hulpprogramma’s waarmee je zowel media- als consumentenervaring kunt plannen, kopen, meten en optimaliseren.

Google Marketing biedt:

• 100+ integraties met uitwisselingsmogelijkheden en meetinstrumenten vanuit één interface
• Search Ads 360 waarmee adverteerders zoekadvertenties kunnen plannen, kopen en meten
• Display Ads 360 waarmee adverteerders biedingen en doelgroepen kunnen managen vanuit een centrale locatie.

#3. Maximale impact met video-advertenties

Dagelijks wordt meer dan 1 miljard uur (😱) aan video gekeken op YouTube. Dat maakt video-advertenties een krachtig marketingmiddel. Maar liefst 91 procent van de smartphonegebruikers heeft iets gekocht of is van plan dat te doen na het zien van een video-advertentie.

Google pusht daarom allerlei nieuwe YouTube-functionaliteiten, zoals TrueView For Reach en TrueView For Action.

Met TrueView For Reach kun je meer potentiële klanten bereiken met je video-advertentie door CPM-biedingen te gebruiken. TrueView For Action helpt je om advertenties te richten op prospects die onlangs naar je producten of services op Google hebben gezocht.

Ook heeft Google onlangs een nieuwe Smart Bidding-strategie aangekondigd, genaamd Maximize Lift. Met Maximize Lift kunnen adverteerders potentiële klanten bereiken die waarschijnlijk naar hun merk zoeken, nadat ze een video hebben bekeken.

Full funnel

Het past biedingen automatisch aan tijdens de veiling om de impact van video-advertenties op de merkbeleving gedurende de hele consumentreis te maximaliseren. Als je deze drie functies samen gebruikt, kun je een volledige funnel-benadering voor video-advertenties maken die leidt tot echte conversies.

Wij kunnen niet wachten om hiermee aan de slag te gaan.

#4. Lead Ads op YouTube

Facebook kende ze al, maar ook Google komt nu met Lead Ads op YouTube. Er werd helaas niet zo heul veul over gezegd tijdens de Keynote, dus wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bottom line is dat leadadvertenties op YouTube een geweldig resultaat kunnen opleveren als je die combineert met de mogelijkheden voor doelgroeptargeting.

Ook schept het de mogelijkheid om contactgegevens en waardevolle informatie te verzamelen ZONDER dat je prospects helemaal naar je website hoeft te lokken.

#5. WOW: Responsieve zoekadvertenties!

google-responsive-search-ads-beta

Even opletten nu. Dit is groot.

Responsieve zoekadvertenties zijn waarschijnlijk de meeste revolutionaire verandering in zoekadvertenties sinds 2016, toen Google de Expanded Search Ads (uitgebreide zoekadvertentie) aankondigde.

De responsieve zoekadvertentie kent een flexibel advertentieformaat, bedoeld om beter aan te sluiten bij de zoekopdracht en zoekintentie van de gebruiker.

In tegenstelling tot de traditionele zoekadvertentie – waarbij je koppen en beschrijving samen één statische advertentie vormen – kun je nu tot 15 verschillende koppen schrijven en 4 verschillende beschrijvingen toevoegen.

Hieruit kunnen in principe 43.680 (!) verschillende advertenties worden samengesteld. Het aantal testmogelijkheden is daarmee vrijwel eindeloos!

Google test welke combinaties het beste presteren bij bepaalde zoekwoorden. Op basis daarvan leert het welke boodschap het beste werkt bij de verschillende zoekopdrachten, het gebruikte device, eerder zoekgedrag en andere signalen.

Google’s responsieve zoekadvertenties: veel meer ruimte!

De nieuwe responsieve zoekadvertenties van Google kunnen drie koppen met 30 karakters bevatten, een URL met 2 paden van 15 karakters en maximaal 2 beschrijvingen van 90 karakters.

Vergeleken met de huidige situatie betekent dat:

• Een extra kop
• Een extra beschrijving
• 10 extra karakters voor elke beschrijving

Daarmee worden dit de grootste advertenties die we ooit hebben gezien in de zoekresultaten, met tot wel 300 karakters! Dat is 2 x zo lang als de huidige tekstadvertenties!

De vraag is welke invloed dit gaat hebben op de ruimte en zichtbaarheid van organische zoekresultaten. Deze komt door de groei van advertentieruimte steeds verder in de verdrukking.

Wanneer zijn Google’s Responsieve Advertenties beschikbaar?

Op dit moment kan slechts een beperkt aantal gebruikers de nieuwe advertentiemogelijkheden in bèta gebruiken. Het goede nieuws: naar verwachting worden de responsieve advertenties later dit jaar voor iedereen beschikbaar.

#6. Mobiele snelheid krijgt een plek in Google Ads

Wat heb je aan een goede responsieve advertenties als het eindeloos duurt voordat je mobiele landingspagina verschijnt? Niet veel. Volgens Anthony Chavez, directeur van Google Ads Project Management, haakt 50 procent van de gebruikers af als de bestemmingspagina te langzaam wordt geladen.

Het is dus CRUCIAAL dat een landingspagina snel laadt.

In de nieuwe Google Ads-omgeving is de Mobile Landing Page Speed Score toegevoegd als kolom. De tool geeft je landingspagina een score van 1 tot 10 van ‘supertraag’ tot ‘extreem snel’. De score wordt gebaseerd op een aantal factoren, waaronder de relatie tussen paginasnelheid en de potentiële conversieratio.

#7. Smart Campaigns: nieuwe oplossing voor kleine bedrijven

Google-small-businessMet Smart Campaigns maakt Google het eenvoudiger voor kleine bedrijven om snel een advertentiecampagne te lanceren. Weinig tijd en weinig ervaring met betaalde campagnes, dan is Smart Campaigns de moeite waard om te testen.

Smart Campaigns worden het standaardtype advertentie voor nieuwe adverteerders in Google Ads. De campagnes worden in grote mate geautomatiseerd – van het creëren van advertenties tot de optimalisatie van de campagne, afhankelijk van de diensten of producten en de doelstellingen van de adverteerder.


Meer weten over de mogelijkheden om te adverteren via Google? Neem contact met ons op.

zichtbaar met google posts

Google Posts – Slim je zichtbaarheid vergroten in de zoekresultaten

Google Posts is een nieuwe mogelijkheid om je bedrijf te laten opvallen in de zoekresultaten van Google. Ontdek hoe het werkt!

ssl-helpt-ranking-in-google

Waarom jouw website NU een https-verbinding moet hebben!

HTTPS is goed voor de veiligheid van je websitebezoekers en een betrouwbare uitstraling van je bedrijf. Maar er is nog een belangrijk voordeel: het draagt bij aan een betere ranking in Google.

bedrijfsvideo

Bedrijfsvideo voor uw bedrijf

Een bedrijfsvideo is een krachtig promotiemiddel en kan in belangrijke mate bijdragen aan je vindbaarheid en zichtbaarheid online. Ontdek wat PONCK voor je kan betekenen.

SuperYou

Klant in beeld: SuperYou

Maak kennis met Robin van Leuffen en Jeanette van Rookhuizen van SuperYou. PONCK hielp hen bij de ontwikkeling van het creatieve concept, de bouw van de website en de online marketing en communicatie.

Promofilm PONCK Verstoppertje

The making of ‘Verstoppertje’

Op woensdag 9 november 2016 lanceerde PONCK een nieuwe promo met de titel ‘Verstoppertje’. Op Facebook was het filmpje direct een kijkcijferhit. Stagiair Paul Ooms – de maker van – vertelt hoe hij te werk is gegaan.

Adverteren op Google – In 6 stappen Naar De Perfecte Advertentie

Adverteren op Google is een interessante en lonende manier om in beeld te komen bij je doelgroep of potentiële klanten. Bovendien heeft adverteren op Google grote voordelen ten opzichte van traditionele vormen van adverteren. Ontdek hoe je zelf kunt starten met Google Adwords.

‘Goede vindbaarheid van mijn website heeft me geweldige opdrachten opgeleverd’

Leendert Tanis ging in zee met PONCK. ‘Binnen enkele maanden scoorde mijn website een pagina 1-notering in Google.’

ponck-nieuwe-medewerkers

PONCK breidt team uit

PONCK groeit. Maak kennis met de nieuwe gezichten.

PONCK-krijgt-titel-erkend-leerbedrijf-SBB

PONCK krijgt titel ‘Erkend Leerbedrijf’ van SBB

Goed nieuws! Met ingang van 20 juli 2016 is PONCK officieel erkend als leerbedrijf door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Een belangrijke stap, omdat we merken dat er nog een grote kloof is tussen het onderwijsveld en de dagelijkse praktijk binnen ons bedrijf.

Met de titel erkend leerbedrijf op zak is het mogelijk om studenten stage te laten lopen bij PONCK. Dat is een geweldige opsteker, want het biedt ons de gelegenheid om de nieuwe generatie voor te bereiden op de werkzaamheden waar ze straks mee te maken krijgen en de elkaar snel opvolgende ontwikkelingen die er zijn op het gebied van online marketing en zoekmachineoptimalisatie.

Eerste stagiair start in augustus

De eerste kandidaat gaat eind van deze maand al bij ons aan de slag. Daarover binnenkort meer!

mkb nederland zet te weinig in op online marketing

Onderzoek: MKB slecht vindbaar online

Ondernemers in het MKB spelen nog maar weinig in op de mogelijkheden van digitale en online marketing. Dat blijkt uit de MKB Online Monitor 2015. Het onderzoek door TNS NIPO, in opdracht van DTG, is uitgevoerd onder ruim 1700 ondernemers uit het MKB in Nederland.

Google onthult belangrijkste ranking factoren

Oeps. Google-strateeg onthult top-3 rankingfactoren voor zoekresultaten

Een foutje of niet? Tijdens een Hangout-sessie met vooraanstaande SEO-specialisten heeft een Google-strateeg de drie belangrijkste factoren genoemd die van invloed zijn op de ranking in de zoekresultaten.

Reclamebord Jodan Boys

PONCK nieuwe sponsor De Jodan Boys

PONCK heeft zaterdag 13 februari een sponsorcontract getekend met de Goudse voetbalvereniging De Jodan Boys. Daarmee is PONCK sponsor geworden van de stichting topvoetbal van de vereniging.