Bedrijfsvideo voor uw bedrijf

bedrijfsvideo

Een bedrijfsvideo is een krachtig promotiemiddel, niet alleen inhoudelijk maar ook om de uitstraling en het karakter van je bedrijf in beeld te brengen. Onderzoek toont aan dat internetgebruikers beter reageren op video’s dan op tekst. Video’s ontvangen meer respons en worden meer gedeeld en vaker geliket. Het bereik is dus groter. Daarom zijn bedrijfsvideo’s een uitstekende manier om uw doelgroep te bereiken.

Bepaal de inhoud van uw bedrijfsvideo

De inhoud van uw bedrijfsvideo hangt af van de aard van uw onderneming en uw doelgroep. Als uw bedrijf een mooi en tastbaar product maakt, kan het een goed idee zijn om een video te maken waarin dit product aantrekkelijk wordt gepresenteerd. Misschien laat u het productieproces zien à la ‘How It’s Made’ of u demonstreert de werking van uw product.

Als uw bedrijf vooral diensten levert, is dit soms moeilijker in beeld te brengen. Een financieel adviseur doet belangrijk werk, maar zijn dienstverlening laat zich niet makkelijk filmen. Dit vraagt om een andere aanpak.

De insteek is altijd anders, maar voor elk bedrijf is een leuke bedrijfsvideo te maken. Hieronder behandel ik een aantal invalshoeken voor bedrijfsvideo’s die interessant kunnen zijn voor uw bedrijf. 

1. Reclamespot

Een reclamespotje biedt creatieve mogelijkheden om uw bedrijf te presenteren. Een belangrijke vraag is welke indruk u wilt maken. Humor is een veelgebruikt en krachtig wapen. De reclamespot die we maakten voor PONCK – ‘Verstoppertje’ – valt in deze categorie. In deze commercial leggen we de kijker op een luchtige en humoristische manier uit wat onze diensten zijn. Het filmpje werd door veel mensen gezien, omdat het vaak werd gedeeld via social media. Doel bereikt, want op die manier maakte een grote groep mensen kennis met PONCK.

2. Profielschets

Door een kijkje achter de schermen te geven, krijgen mensen een idee van de sfeer en de cultuur van uw bedrijf. Stel een (of meerdere) medewerker(s) op een leuke, persoonlijke wijze aan mensen voor en ze krijgen een positief beeld van uw bedrijf. Bovendien weten ze met wie ze te maken krijgen als ze straks de telefoon pakken.

3. Animatievideo

Animatievideo’s zijn een perfect medium om op een speelse en duidelijke wijze uitleg te geven over een product of proces. Mensen vinden het leuk om naar te kijken en het bespaart hen veel leeswerk. Bovendien wordt de klant precies duidelijk gemaakt wat uw bedrijf voor hen kan betekenen. Bekijk het filmpje op onze website om een idee te krijgen.

4. Tutorial

In sommige vakgebieden zijn videotutorials een geweldige manier om aandacht voor uw product te krijgen. Verkoopt u badkamerventilatoren, dan kunt u bijvoorbeeld een video maken over de diverse types en de installatie ervan. Dit soort video’s zijn voor veel mensen interessant en kunnen u dus een groot publiek opleveren.

Daarnaast legt u door het maken van een instructiefilm de nadruk op uw expertise waardoor mensen uw bedrijf associëren met de kennis die u deelt. Zo wint u het vertrouwen van de kijker en met een beetje geluk ziet u een deel van die kijkers weer terug in je winkel – bij voorkeur bij de kassa met een volle winkelmand 🙂

En dan…?

Uw bedrijfsvideo is af en staat online. Nu is het zaak dat uw video door zo veel mogelijk – of in elk geval de juiste – mensen wordt bekeken. Het kiezen van het juiste platform voor uw video is daarom cruciaal.

Verspreid uw video actief!

youtube-logo-full_color

YouTube

YouTube is de grootste en bekendste website voor video’s. Het is, na Google, de grootste zoekmachine. Op YouTube heeft u dus een enorm potentieel publiek. Hierdoor kan het wel lastig zijn om op te vallen. De toegankelijkheid op YouTube is erg goed. YouTube-video’s zijn makkelijk af te spelen, de video’s worden op alle apparaten ondersteund en u hoeft als bezoeker geen app te downloaden of een account aan te maken.

Facebook-logo

Facebook

Facebook is interessant, omdat er veel mensen dagelijks actief op zijn. Een video die op Facebook wordt geplaatst, begint automatisch te spelen als iemand er op zijn of haar tijdlijn langs scrolt.. Hierdoor krijgt u veel kansen om in die eerste paar seconden de interesse van iemand te wekken. Bovendien is het delen van video’s erg simpel op Facebook. Met één klik staat een video op de tijdlijn van een ander en heeft u weer een nieuw publiek. Het nadeel is dat Facebookvideo’s buiten deze website moeilijk deelbaar zijn. Uw Facebookvideo zal dus voornamelijk binnen Facebook bekeken worden.

vimeo_logo

Vimeo

Een andere grote videowebsite is Vimeo. Deze wordt vooral gebruikt in de creatieve wereld. Het publiek is kleiner dan op YouTube, maar wordt vaak als professioneler en vriendelijker omschreven. Het is een mooie, gebruiksvriendelijke website met een eenvoudige interface. Helaas zijn de mogelijkheden met een gratis account beperkt. Het verdienmodel van Vimeo is gebaseerd op betalende gebruikers. Vimeo kan interessant zijn als uw doelgroep er te vinden is, maar voor veel bedrijven is dit niet het geval.

 

Instagram

Instagram is ook een prima plek voor het verspreiden van video’s. Met name als u een jonge doelgroep wilt bereiken. Houd wel rekening met de spelregels van Instagram. De maximale lengte van een video is 60 seconden. De meeste Instagramvideo’s zijn aanzienlijk korter. Als uw video langer is, kunt u Instagram wel gebruiken om een teaser te plaatsen. Op die manier kan u mensen aansporen om de volledige versie op te zoeken.

Niet vergeten: plaats uw video op uw eigen website

Over het algemeen zult u uw video ook op uw eigen website willen plaatsen. Een handige manier is om de YouTube-versie te embedden in de website. Zorg dat bezoekers de video gemakkelijk kunnen vinden, maar voorkom dat video’s automatisch afspelen met geluid. Veel bezoekers ervaren dit als storend, waardoor u een averechts effect bereikt.

Op de homepage van PONCK gebruiken wij video (zonder geluid) om de bezoeker direct een beeld te geven van ons bedrijf. Het gebruik van video zorgt voor een mooie, dynamische webpagina die professioneel oogt en een goede indruk wekt. Een interessante manier om uw bedrijfsvideo (of een fragment hiervan) in te zetten.

Praktische tips YouTube

YouTube biedt veel mogelijkheden om de vindbaarheid van uw video te vergroten. Diverse tactieken die wij inzetten om websites beter vindbaar te maken op Google gebruiken wij ook voor video’s op YouTube. Zo zorgen we er voor dat onze video’s een duidelijke titel hebben en de juiste zoekwoorden bevatten.

We zorgen tevens voor een heldere omschrijving. Net als bij webcontent is het belangrijk de juiste zoekwoorden in uw tekst te verwerken. Zoekresultaten worden (deels) beïnvloed door deze tekst. Daarnaast kunt u de zoekwoorden ook als ‘tags’ aan uw video verbinden. Mensen die met deze woorden op YouTube zoeken, hebben dan een betere kans om u te vinden.

Wie uw video op YouTube bekijkt, krijgt suggesties aangereikt voor andere video’s. Dit zijn video’s die – volgens YouTube – verwant zijn aan uw onderwerp. Als u meerdere video’s op uw YouTube-kanaal hebt staan, zullen andere video’s vaak als suggesties naar boven komen. Zo kan het plaatsen van een nieuwe video ook weer kijkers opleveren voor oudere video’s. Het heeft dus voordelen om uw YouTube-kanaal actief te onderhouden.

Praktische tips Facebook

Wij hebben onze promo Verstoppertje ook op Facebook gezet. We weten dat een groot deel van onze doelgroep daar zit en het is een medium waar mensen vaak content met elkaar delen. Dit bleek voor onze promo ook te gelden. Binnen 48 uur had de video meer dan 10.000 mensen bereikt.

Onze promo werd op Facebook vooral zonder geluid bekeken.

Ook op Facebook zijn de titel en beschrijving van uw video belangrijk. Ondertiteling kan daarbij een belangrijke aanvulling zijn. Video’s die rechtstreeks naar Facebook zijn geüpload, worden namelijk automatisch in de tijdlijn afgespeeld, echter zonder geluidsweergave. Uit Facebook-statistieken blijkt dat filmpjes vaak zonder geluid worden bekeken. Door ondertiteling toe te voegen, kunt u toch de boodschap overbrengen.

Praktische tips overig

Waar u uw video ook plaatst, u wilt dat mensen die gaan delen. U kunt uw video een boost geven door aan anderen te vragen of ze die via hun social mediakanalen willen delen. Misschien dat medewerkers of klanten het leuk vinden om de video op hun persoonlijke pagina’s te delen.

U kunt het ook vragen aan bedrijven waarmee u samenwerkt. Bij het maken van de video kunt u hier al over nadenken. Bijvoorbeeld door een bedrijf of persoon een rol te geven in uw video. De medewerker die wordt geïnterviewd, zal het filmpje met vrienden en familie willen delen. De tevreden klant die u aan het woord hebt gelaten, zal het ook leuk vinden om het te verspreiden.

Onze video over satellietwebsites werd om die reden gedeeld door de eigenaar van Blom Atelier. Dit zorgde voor een tweede (en grotere!) piek in onze weergavengrafiek. De eerste piek ontstond na het uploaden van een ander filmpje. Mensen klikten door en bekeken ook deze video.

Weergaven op YouTube van onze video over satellietwebsites. De eerste piek kwam door het uploaden van een ander filmpje. Mensen klikten door en bekeken ook deze video. De tweede piek ontstond toen een klant de video op haar Facebookpagina deelde.

Een bedrijfsvideo voor u?

Heeft u inspiratie opgedaan voor een mooie bedrijfsvideo? Wij helpen u graag met de realisatie. Wij leren uw bedrijf kennen en gaan samen met u op zoek naar de beste invulling voor uw video. Zijn we het eens over het idee, dan gaan we aan de slag en filmen we de video op locatie. Na montage en oplevering van het eindproduct helpen wij u bovendien om de video zo goed mogelijk te verspreiden. We plaatsen de video’s op uw website, social mediakanalen en zorgen ervoor dat de video uw doelgroep bereikt.

Deel dit bericht!

Wie heeft dit bericht geschreven?

Wil je meer informatie, een antwoord op je vragen over online marketing of een offerte opvragen? Drop a line.